"Slomiti Putina": Angela i 4 cilja

Angela Merkel došla je u Putinovu daču u Sočiju, i prvi put posle dve godine sela nasamo, oči u oči sa svojim ruskim kolegom.  

Svijet 03.05.2017 | 12:03
"Slomiti Putina": Angela i 4 cilja
Ovaj susret zvanično je najavljivan kao "prethodnica samitu zemalja G20 u Hamburgu", ali bi bilo naivno poverovati da je to jedini razlog. Teme razgovora dvoje državnika obuhvatile su i situaciju u Siriji, Ukrajini, kao i evropske sankcije Rusiji...

Nemački politički analitičari u svojoj nedavnoj izjavi za "Dojče vele" smatrali su da je Angela Merkel na neki način bila primorana na ovakav potez. Parlamentarni izbori u septembru se bliže, a ona mora da ostavi utisak najmoćnije žene Nemačke, ali i legitimne naslednice titule "lidera slobodnog sveta", kako ju je na kraju svog mandata nazvao bivši predsednik SAD Barak Obama.
 
Cilj Merkeline posete je da u javnosti i među svojim istomišljenicima u EU održi sliku jake Unije, koja ne dozvoljava Putinu da radi šta god poželi i šalje poruku da će snositi posledice za to. Jednostavno, spoljna politika donosi pregršt poena kod glasačkog tela, a jedan vrsni političar poput Angele Merkel to veoma dobro zna.

Drugo, Merkelova ne sme sebi da dozvoli pogoršanje odnosa sa Vladimirom Putinom. Pomenuti izbori se bliže, a rival Martin Šulc je nikad ozbiljniji i nikad popularniji.

S obzirom da ceo Zapad snažno veruje da je Rusija i te kako sposobna da utiče na izbore u drugim zemljama, Merkelova ne sme sebi da dozvoli da stekne moćnog neprijatelja poput Putina, koji bi u tom slučaju bez problema podržao njene rivale u trci za novi kancelarski mandat. Uostalom, podržao je Trampa i Marin le Pen.

Jedan je već pobedio, a druga se nalazi u odlučujućem krugu izbora.

Uz to, Putin se danas sastaje sa Redžepom Tajipom Erdoganom, svojim preobraćenim bliskim saveznikom koji je već duže vreme poput kamena u cipeli Evropske unije.

Iako je Erdogan neretko pretio praznom puškom, pre svega svojim omiljenim kapitalo - migrantima, Merkelova je definitvno iskoristila priliku da sa Putinom prodiskutuje i o Turskoj, i možda iskoristi eventualnu dobru volju svog domaćina i pošalje poruku razuzdanom Erdoganu.

Četvrti zadatak zbog kog je Angela Merkel došla u Moskvu je da se što bolje pripremi za "susret godine" između Vladimira Putina i Donalda Trampa, koji će se održati na samitu G20. Merkel želi da se, kako Nemačkoj tako i celom svetu, nametne kao posrednik između dvojice autoritarnih lidera, i tako u slučaju "uspešnog i prijateljskog razgovora Putina i Trampa" i ona sama pokupi neprocenjive zasluge za tako nešto.

Uostalom, svega nekoliko sati posle sastanka sa njom Vladimir Putin je podigao slušalicu "crvenog telefona" u Kremlju i javio se na poziv iz Bele kuće. Sastanak je i zvanično potvrđen, lokacija je Hamburg, a domaćin je, pogađate - Angela Merkel.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

FaM

03.05.2017 12:09

Obozavam ovu zenu! Zaista je snaga i nevjerovatan lider. Zivim u Njemackoj, i ne bih se slozio da je M.Schulz tako "jak". Zapravo, nikad slabiji u odnosu na Merkel.

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2017 13:55

Šta ćeš onda ovde,živi tamo i komentariši njemcima a da ne znaš njemački glupi bosanac

Name

Re

03.05.2017 14:16

Živiš u njemačkoj a pisnuti ne smiješ i sad ovde ti kao glumiš frajera osim ako nisi njen musliman pa da je prepadaš urlikanjem alah je malen.

Name

Re fam

03.05.2017 14:25

Ostani tamo i klanjaj se sanjom samo počni tamo da komentarišeš nauči jezik a ovde smanji doživljaje turčine

Name

Kneževo

03.05.2017 15:13

Dragi moji Srbi, smirite malo emocije i pustite ljude da komentarišu, a Mi "budimo ljudi" kako reče naš Patrijarh Pavle, izgradimo sebe po Hristovoj Svetoj nauci, da proslavimo Oca našega na nebesima! Živi i zdravi da ste mi!

Name

Patriota

03.05.2017 15:08

Putin je pametan Merkelovka ima Isil.

ODGOVORITE
Name

Dernek

04.05.2017 00:11

Angela Merkel je političarka koja je svojom kratkovidom imigrantskom politikom uticala da Velika Britanija na pusti EU i tako pokopala najblistaviji politički koncept ujedinjene Evrope koji je Evropa ikada imala.

ODGOVORITE