Na današnji dan se ubio Hitler

Na današnji dan 1945. trupe Crvene armije su tokom operacija opsade Berlina zauzele Rajhstag, zgradu nemačkog Parlamenta. Fotografija crvenoarmejaca koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svet i praktično označila savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

Svijet 30.04.2017 | 15:02
Na današnji dan se ubio Hitler
Fotografiju je snimio Jevgenij Haldej, prvi ju je objavio sovjetski časopis „Aganjok“ 13. maja 1945, a sama fotografija zapravo predstavlja reprizu postavljanja originalne zastave, koju je na Rajhstag postavio vojnik Mihail Minjin u 22 časa i 40 minuta.

Tokom noći Crvena armija je vodila žestoke borbe u berlinskom Vladinom kvartu (u nemačkim operativnim dokumentima „Citadela“), a u jednom trenutku nacisti su uspeli da skinu zastavu koju je Minjin postavio.

Haldejeva fotografija nastala je 2. maja 1945, kada se on popeo na zgradu i snimio dvojicu vojnika, Gruzina Melitona Kantariju i Rusa Mihaila Jegorova, koji su postavili zastavu SSSR-a koju je sašio Haldejev ujak. Uz fotografiju američkih marinaca koji postavljaju američku zastavu na ostrvu Ivo Džima, Haldejeva fotografija je najupečatljivija fotografija Drugog svetskog rata.


Ratni foto-reporter Jevgenij Haldej

Pored ove, čuvene su Haldejeve fotografije sa Nirnberškog procesa. Posle rata, Haldej je jedno vreme radio za sovjetsku agenciju TASS, a od 1948. do 1959. radio je kao slobodan foto-reporter za brojne sovjetske časopise, beležeći svojim fotografijama svakodnevni život.

Od 1959. do penzionisanja 1970. radio je u moskovskom dnevnom listu Pravda.

Godine 1984. objavio je zbirku svojih ratnih fotografija pod nazivom „Od Murmanska do Berlina“, svojevrsnu biografiju ispričanu fotografijama.

Međunarodnu potvrdu svoje slave kao ratnog reportera na Zapadu je stekao posle 1990, kada su u više zapadnih metropola organizovane izložbe njegovih ratnih fotografija.   

Izvor: Sputnjik
Foto: Sputnjik

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DEKI

30.04.2017 13:13

Ubio se al malo sutra, zivio svoj zivot u Argenti.

ODGOVORITE
Name

m

30.04.2017 14:41

Postoje svjedoci koji su ga vidjel u Argentini,nekoliko puta.Njega i Pavelića zaštitio Vatikan, priča o njegovom samoubistvo je dobro izrežirana.

ODGOVORITE
Name

Tt

30.04.2017 15:22

Živi i sad

ODGOVORITE
Name

MI6

01.05.2017 04:48

Nije se ubio.....Otisao je,prvo u Spaniju,a poslije u Argentinu.On,Pavelic,i jos dosta njih.Izvucen tzv "pacovskim" kanalima.Onaj najobrazovaniji dio nacistickog rezima,naucnici i knjizevnici,otisli su u SAD.Cuvena NASA je plod nacistickih vazduhoplovnih oficira.. .. Sam Hitler,zivio je povucenim zivotom,na ogromnoj hacijendi,sa prilicno jakim obezbjedjenjem.Umro je 1977 godine.Ogroman broj potomaka njegovih najodanijih SS i SA oficira,pripadnika zloglasnog GESTAPOa,danas drzi bankarstvo i industriju Argentine. Prilikom hapsenja Dinka Sakica,nadjena je ogromna dokumentacija o Jasenovcu,dotad nevidjena.....Medjutim,BND i CIA su je umjesto u Srbiju,predali SAD...

ODGOVORITE