Još jedan kredit vlastima u BiH

Svjetska banka odobrila je novi zajam od 56,6 miliona evra za podršku ključnih reformi finansijskog sektora u BiH, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Bosna i Hercegovina 29.04.2017 | 15:01
Još jedan kredit vlastima u BiH
"Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturisanje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka", navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navedeno je da se bankarski sektor u BiH još suočava sa posljedicama svjetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

"Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004-2008, rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast", navedeno je u saopštenju.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, tvrde u Svjetskoj banci, i dalje postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor.

"Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makrofinansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast", kaže šef kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.

Ona navodi da će Svjetska banka putem ovog projekta pružiti, kako savjetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je osmišljen da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka.

"To će pružiti stabilnost, transparentnost i predvidivost za banke i nadzorne organe, stvarajući stabilniji i otporniji finansijski sektor od čega će koristi imati jednako poslovni subjekti, kao i građani", navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navode da je obezbijeđena i komplementarna tehnička pomoć putem Centra za finansijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata ukupne vrijednosti 557 miliona dolara. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalna infrastruktura, životna sredina, šumarstvo i upravljanje vodama.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

i jopet

29.04.2017 15:06

Opet pranje para,čuj životna sredina,,,pa to nam je jedini problem zaboga

ODGOVORITE
Name

Djekna

29.04.2017 15:46

Za jacanje bankarskog sektora! Svjetska banka i domaci kreteni su udruzeni u zlocinacku organizaciju protiv ispravnog dijela ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

Darko

29.04.2017 18:13

Ovi kradljivci su nas prodali samo da je njima dobro gotovi smo.

Name

Piksi

29.04.2017 23:45

Nas zadužuju zarad čega?

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.04.2017 22:51

Kredit po kredit, kamata.

ODGOVORITE