Bećković prvi laureat

Dobitnik književne nagrade "Vladika Nikolaj Velimirović", koju je prošle godine ustanovila šabačka eparhija SPC, sa blagoslovom vladike Lavrentija, je pjesnik i akademik Matija Bećković, rekao nam je protođakon dr Ljubomir Ranković.

Srbija 29.04.2017 | 12:44
 Bećković prvi laureat
Nagrada ove vrste je prva koja se dodjeljuje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Cilj je da podstakne književne stvaraoce na pisanje djela iz oblasti hrišćanske tematike po u uzoru na kolosalno djelo velikog pravoslavnog mislioca i duhovnika svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Pravo na konkursu imala su samo djela koja izađu u toku jedne kalendarske godine. Ove godine na konkurs je prijavljeno 36 djela raznih žanrova sa hrišćanskom tematikom.

Djela je ocenjivao petočlani žiri koje je imenovao eparhijski upravni odbor. Žirijem je predsjedavao episkop Lavrentije, a ostali članovi su: Radovan Beli Marković, Aleksandra Ninković Tašić, Branislav Stanković i Aleksandar Gajšek.

-Jednoglasnom odlukom žirija nagrada je dodijeljena pjesniku i akedimiku Matiji Bećkoviću, za knjigu pjesama "Prahu oca poezije", u izdanju Srpske književne zadruge-, rekao je Ranković.

U obrazloženju žirija ističe se da je vladika Nikolaj svoje monumentalno književno djelo započeo sa briljantnim i neprevaziđenim esejom o Njegošu, knjigom "Religija Njegoševa".

U prikazu tog djela Jovan Skerlić je istakao da „mladi profesor beogradske bogoslovije nije ništa manje interesantan od samog cetinjskog vladike“.

Ivo Andrić je u svom poznatom eseju „Njegoš kao tragični junak kosovske misli“ naglasio je: „Nikolaj Velimirović je u svojoj knjizi o Njegošu, utvrdio sa velikom slobodom duha i zavidnom erudicijom, svu složenost misaonog svijeta Njegoševog“.

-Knjiga pjesama Matije Bećkovića, svojom misaonom dubinom i visokim umjetničkim dometima, snažno korespondira sa djelom ovih dvojice vladika, neprevaziđenih književnih stvaralaca u istoriji Srpske pravoslavne crkve i srpske kulture, - ocjena je žirija.

Nagradu, u vidu svečane Povelje i Ordena svetog vladike Nikolaja, akademiku Bećkoviću će, 4 maja uručiti episkop šabački Lavrentije. Novčani dio nagrade iznosi milion dinara.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

os

29.04.2017 11:07

Pozer.

ODGOVORITE
Name

BL komunista

29.04.2017 16:56

Vrati se u CG pa tamo pametuj.

Name

pesnicka ljubav

30.04.2017 18:23

A zirija Boze mili.

ODGOVORITE