Američkoj vladi prijeti blokada?

Finansiranje aktivnosti federalne vlade SAD biće obustavljeno 28. aprila ako Kongres i administracija Donalda Trampa ne usvoje zakon o budžetu za 2017. godinu.

Svijet 25.04.2017 | 17:49
Američkoj vladi prijeti blokada?
To će prouzrokovati blokadu vlade, a na stotine hiljada državnih službenika će biti poslato na neplaćeno odsustvo, dok će mnoge državne agencije i nacionalni parkovi zatvoriti svoja vrata, javlja "Glas Amerike".

"Mislim da želimo da vlada nastavi sa radom", izjavio je Tramp prošlog četvrtka, izrazivši nadu da će Kongres usvojiti zakon o budžetu i možda prerađeni zakon o zdravstvenoj zaštiti, prenosi agencija "Reuters".

Predstojeći vikend, takođe, ima politički značaj, pošto će 29. aprila biti 100 dana od dolaska Donalda Trampa na vlast. 

Američki zakonodavci su u decembru usvojili zakon kojim se odobrava finansiranje vlade i vladinih agencija do 28. aprila. 

Na Kongresu je sada da postigne dvopartijski kompromis o novom zakonu kako bi moglo da se nastavi finansiranje budžetskih korisnika u fiskalnoj 2017. godini, koja se završava 30. septembra, piše "USA Today". 

Moguće je i da zakonodavci usvoje kratkoročne mjere kako bi se nastavilo finansiranje vlade u narednih nekoliko dana i nedjelja poslije isteka roka u petak, što bi im omogućilo dodatno vrijeme za pregovore.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Marko

25.04.2017 18:29

Dali to znaci da ce dolazeca administracija biti odlazeca? Onda u tom slucaju se vraca odlazeca i tek je onda n....ao nam Mile

ODGOVORITE
Name

labud

25.04.2017 21:14

Nista novo. Ista situacija je bila prije par godina i nista se nije dogodilo niti je ko ostao bez posla.

ODGOVORITE