MMF čeka da BiH ispuni obaveze

Predsjedavajući Savjeta ministra BiH Denis Zvizdić izjavio je da će MMF hitno reagovati - održati sastanke bordova i nastaviti proceduru u vezi sa aranžmanom za BiH čim budu realizovane obaveze iz Pisma namjere.

Bosna i Hercegovina 25.04.2017 | 09:50
MMF čeka da BiH ispuni obaveze
Prema njegovim riječima, fokus je na zakonu o akcizama i obavezama koje u telekom-sektoru ima Federacija BiH.

"MMF očekuje da ćemo svoje obaveze završiti u narednih nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci", naglasio je Zvizdić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je dodao da su svi svjesni da su akcize povezane s velikim sredstvima koje Evropska banka za obnovu i razvoj i druge međunarodne finansijske institucije vežu za kapitalne infrastrukturne projekte.

"No, svakako se može naći model kojim će se od povećanih sredstava koja će od akciza dobiti entiteti dio usmjeriti ka poljoprivredi i farmerima. To mogu biti kapitalna ulaganja, plavi dizel ili neki treći način, naravno uz očuvanje fiskalno-finansijske stabilnosti", ocijenio je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je tokom posjete Vašingtonu i sastanaka sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke razgovarano i o partnerskom petogodišnjem ugovoru sa Svjetskom bankom od 750 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, u Vašingtonu je prepoznata situacija u BiH i izkazana spremnost za pomoć entitetskim vladama u restrukturisanju sektora kakvi su zdravstvo i željeznice.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

075

25.04.2017 08:02

" Mumnjalo " valja prodati i " zlatne koke " SDA i HDZ , telekome po direktivi , kako objasniti Sestrićima Dajdžićima Amidžićima ( SDA ) to ?!

ODGOVORITE
Name

Stric

25.04.2017 11:22

Ujake, ujne, striceve i strinke si zaboravio. Onda ti se sve poklapa sa komentarom. Obe strane su iste, vidi bracu Mile i Bakira i sve ce ti biti jasno.

Name

Dijagnoza

25.04.2017 08:43

Molim vas zaokružite tačan odgovor. 1. Vole nas puno zato će hitno reagovati. 2. Da nam stave omču kad se namjestimo.

ODGOVORITE
Name

Ivan

25.04.2017 11:21

Ma ne brines ti Zvizdicu za ispunjenje obaveza ne lazi more,preformulisi to reci ovako.Hmmm,mi debili bosanskohercegovacki,Bakir ja milokrad Zeljka cizmica Dragan mafijozo Covic,nama treba ovaj kredit da jos vise zaduzimo sirotinju,da jos vise bjede napravimo,a od ovih para nama ce se isplacivati plate dnevnice kupovacemo sluzbene automobile,krascemo jescemo po hotelima imacemo za mobitele u nedogled da trosimo,bice drvne gradje za vikendice,poslovne prostore stanove...tako recite crveno(snsd),zeleno(sda),plavi(hdz),prevaranti dzeparosi i podlaci.to su vase brige,lazovi jedni pokvareni!!!

ODGOVORITE