Jasenovac (ni)je političko pitanje

U Donjoj Gradini sutra će biti obeležena godišnjica stradanja Srba u logoru Jasenovac, a kako je najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, komemoraciji će, uz njega, prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Republika Srpska 22.04.2017 | 10:25
Jasenovac (ni)je političko pitanje
U logoru Jasenovac ubijeno je više od pola miliona Srba.

Početak obeležavanja zakazan je u 11.00 časova.

U kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu danas će biti obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti biće održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji će prisustvovati i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Saveta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

"Jasenovac mora da postane mesto koje okuplja sve one koji iskreno žale za precima koji su stradali u sistemu logora smrti, ali i sve pripadnike savremene generacije koji imaju znanje i svest o onome šta se tamo dogodilo", rekao je istoričar Dejan Ristić.



Ristić, koji je i bivši direktor Narodne biblioteke Srbije, ukazao je da odvojeno obeležavanje godišnjice proboja iz Jasenovca šalje poruku da je sećanje na Jasenovac i dalje dominantno političko, a ne dominantno ljudsko /pitanje/ – što bi trebalo da bude.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao je da postavljanje table pripadnicima HOS-a sa upisanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" predstavlja lošu poruku koju Hrvatska šalje prije svega svojim građanima, ali i regionu.

Ristić je ocijenio skandaloznom odluku da se nagrada grada Zagreba dodijeli Jakovu Sedlaru za dokumentarni film "Jasenovac - istina" i ukazao da "to govori o stanju duha u jednoj zemlji ako autor jednog takvog ostvarenja može da dobije godišnju nagradu glavnog grada te zemlje".

"Najblaže rečeno ona je sporna, skandalozna. Ako neko napravi igrano-dokumentarno ostvarenje na temu Jasenovca i pritom svesno minimizira broj žrtava i ne samo da ga minimizira, nego i menja karakter tog mesta od logora smrti u radni logor, ne da ne zaslužuje nagradu, nego javnu i svaku drugu osudu", rekao je Ristić.

Кada je riječ o radu mešovite pravoslavno-rimokatoličke komisije o odgovornosti kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svjetskog rata, Ristić je uvjeren da će njen rad doprineti objektivnijem sagledavanju kontroverzne ličnosti kakav je Stepinac bio.

"U kojoj meri će ona uticati na konačnu odluku pape – to je teško reći. Moje mišljenje je da ovaj papa neće kanonizovati Stepinca za svog pontifikata, ali to je pretpostavka na osnovu njegovih postupaka", zaključio je Ristić.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.04.2017 08:35

Samo zamislite šta bi Srbima bilo da imaju na duši Jasenovac, Jadovno, Oluju? Da i poslije Oluje oduzimaju ljudima imovinu i brišu ih iz dokumentacije?

ODGOVORITE
Name

kOMENTAR

22.04.2017 09:02

"Najblaže rečeno ona je sporna, skandalozna. Ako neko napravi igrano-dokumentarno ostvarenje na temu Jasenovca i pritom svesno minimizira broj žrtava i ne samo da ga minimizira, nego i menja karakter tog mesta od logora smrti u radni logor, ne da ne zaslužuje nagradu, nego javnu i svaku drugu osudu", rekao je Ristić. SLAZEM SE. OVO JE STANJE LUDILA.

ODGOVORITE