Štete od snijega još nema?

Sniježni prekrivač spustio se u toku noći sa planina i brda na oko 200 metara nadmorske visine u Višegradu ali nije još nanio veće štete u voćnjacima i malinjacima.

Republika Srpska 19.04.2017 | 20:11
Štete od snijega još nema?
Jedino su zbog naglog i velikog zahlađenja zabrinuti pčelari.

Jedan od prvih višegradskih malinara Vladiša Jošilović kaže da je snijega na malinama bilo malo i brzo se otopio tako da nije bilo nikakvih posledica.

"Poslušao sam savjete starih malinara i nisam isforsirao nagli razvoj stabljika vještačkim đubrivom tako da se još nije razvio cvijet koji bi sigurno stradao“, kaže Jošilović.

Dodaje da najvećuu štetu na malinjaku može načiniti težak snijeg koji lomi lastare i time uništava rod.

"Čekamo šta će dalje biti a ako bude jačeg mraza kao što meteorolozi najavljuju onda smo tek nadrljali“, kaže Jošilović.

I pčelari su zabrinuti naglim zahlađenjem. To je samo jedna od nevolja koje ih prate još od prošle loše pčelarske godine i zimskog uginuća društava koje je prepolovilo pčelinjake.

"Zahlađenje je prekinulo maticu da leže jaja, hladnoća će naškoditi pčelinjem leglu jer pčele neće moći da ga zagrijavaju a da ne pričamo o uništenju behara i cvjetova ako bude mraza“, jada se pčelar Omer Kapetanović.

Sve u svemu i voćari i malinari i pčelari sa strepnjonom očekuju najavljene mrazeve i temparaturu u minusima.

(BN/R.Tasić)

Komentari / 0

Ostavite komentar