Dobri odnosi BiH i Makedonije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i makedonski predsjednik Gjorge Ivanov ocijenili su, nakon današnjeg sastanka u Skoplju, da su odnosi između BiH i Makedonije najbolji u regionu.

Bosna i Hercegovina 19.04.2017 | 18:40
Dobri odnosi BiH i Makedonije
Bilateralni odnosi BiH i Makedonije, koji su ocijenjeni izuzetno prijatelјskim i najbolјim primjerom uspješne saradnje i međusobnog razumijevanja na Balkanu, bez ijednog neriješenog pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik i premijer Republike Makedonije saglasili su se i da obje zemlјe imaju zajednički cilј, a to je evropski put i BiH i Makedonije.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomsku saradnju dvije zemlјe potrebno dodatno pojačati. Razgovarano je i o mogućnosti otvaranja direktne avio-linije Skoplјe-Sarajevo i detalјima u vezi sa pripremom sporazuma o međusobnim putovanjima bez lične karte.

Predsjedavajući Ivanić obavijestio je predsjednika Ivanova i o brojnim privrednim i kulturnim aktivnostima BiH koje su planirane ove godine u Makedoniji, što bi, sve zajedno, trebalo dodatno da unaprijedi saradnju dvije zemlјe.

Ivanić je informisao predsjednika Ivanova o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Ivanić je rekao da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu uspjelo da napravi mnogo ozbilјnih koraka unaprijed, među kojima je podnošenje aplikacije za kandidatski status u Evropskoj uniji i postizanje saglasnosti u vezi sa dokumentom ”Pregled odbrane”.

Predsjedavajući Ivanić ipak je podsjetio i na poslјednja politička dešavanja u BiH, te tenzije koje su stvorene otvaranjem nekoliko pitanja iz prošlosti.

On je naglasio da je neophodno da sve tri strane u BiH budu spremne na kompromis i da je samo tako moguće ubrzati evropski put BiH, te da bi se kao dio šire evropske porodice BiH manje bavila unutrašnjim razlikama. Dr. Ivanić je rekao da BiH očekuje da, ubrzo nakon što odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, dobije kandidatski status, najkasnije 2018. godine.

Kada je u pitanju situacija u Republici Makedoniji, predsjedavajući Ivanić rekao je kako je uvjeren da će predsjednik Ivanov napraviti najbolјi mogući potez koji bi mogao da dovede do stabilizacije političkih prilika u Makedoniji. Dr. Ivanić je naglasio da svako političko rješenje koje bi potencijalno jednu zemlјu dovelo u zavisnost od druge zemlјe nije dobro i da takva rješenja treba izbjegavati.

Predsjednik Ivanov informisao je predsjedavajućeg Ivanića o političkim dešavanjima u Republici Makedoniji nakon prijevremenih parlamentarnih izbora i o problemima u formiranju Vlade.

Predsjednik Ivanov rekao je da bi pažlјivijom retorikom i nemiješanjem drugih zemalјa u unutrašnje političke odnose bile smanjene tenzije u regiji.

Predsjedavajući Ivanić dočekan je u Skoplјu uz najviše državne i vojne počasti.

Nakon održanih odvojenih susreta sa predsjednikom i premijerom Republike Makedonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić je položio vijence na Spomeniku palim herojima Makedonije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH predvodi delegaciju BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji.

Tokom posjete predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopštemo je iz Predsjedništva BiH.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kud plovi ovaj brod

19.04.2017 19:04

U istom smo camcu.

ODGOVORITE
Name

Kiki

19.04.2017 20:21

Makedonija Krscanska zemlja.

ODGOVORITE
Name

Bih

20.04.2017 07:44

Jake drzave

ODGOVORITE