6 najčešćih uzročnika lošeg zadaha

Uobičajeni uzroci lošega zadaha su pušenje, pojedine namirnice i alkohol. Međutim, kod nekih ljudi zadah nije prijatan ni nakon pranja zuba.

Zdravlje 19.04.2017 | 16:10
6 najčešćih uzročnika lošeg zadaha
Ovo su najčešći uzročnici ovog problema o kom se retko govori:

1. Dišete na usta
Disanjem na usta pljuvačka isparava, što isušuje usnu šupljinu i onemogućava ispiranje mikroorganizama i čestica hrane između zuba. Disanje na usta uobičajeno je za vreme prehlade i alergija, kao i kod onih koji spavaju otvorenih usta. Lekari preporučuju da imate to u vidu i da sebi obezbedite bolju hidrataciju.

2. Izbegavate obroke
Kada preskačete obroke, telo ne proizvodi dovoljno pljuvačke i čestice hrane koju ste jeli u nekom trenutku ostaju u usnoj šupljini i stvaraju loš zadah.

3. Uzimanje pojedinih vrsta lekova
Neke vrste lekova poput antihistaminika, diuretika, antipsihotika i lekova za opuštanje mišića zbog svojih svojstva mogu izazvati nuspojave kao što su suva usta. U tom slučaju nema proizvodnje dovoljno pljuvačke, a time se i nastanjuju bakterije.
Budući da u većini slučajeva ne smete prekidati terapiju, pokušajte da temeljno čistite jezik posle svakog obroka.

4. Imate karijes
Stvaranjem karijesa mogu nastati i šupljine u kojima se sakupljaju komadići hrane. Te čestice su teško dostupne i izazivaju loš zadah.

5. Imate povišen šećer
Ako bolujete od dijabetesa tipa 1, vaš zadah može reći mnogo toga o vašem stanju. Ukoliko primetite da je vaš zadah slatkastog mirisa, postoji mogućnost da ste upali u dijabetičnu ketoacidozu, vrlo opasnu za obolele od dijabetesa, koja može izazvati srčani udar ili otkazivanje bubrega. Ostali simptomi su učestalo mokrenje, mučnina i ukočenost mišića. Ako vam se ovo događa, a nemate postavljenu dijagnozu dijabetesa, obavezno posetite lekara.

6. Bolujete od Sjogrenovog sindroma
Sjogrenov sindrom je poremećaj imunog sistema, a pojavljuje se uglavnom kod žena srednjih godina i osoba sa drugim autoimunim bolestima poput lupusa i artritisa. Oboleli od ovog sindroma često imaju suva usta i zbog toga i loš zadah.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

20.04.2017 23:09

Nekom smrdi iz usta,gore nego iz guzice

ODGOVORITE