Borisa Džonsona zovu "mali Tramp"

Poziv britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona da Rusija uđe u koaliciju na čelu sa SAD u ratu u Siriji, Moskva smatra čudnim, piše Sputnjik.

Svijet 18.04.2017 | 11:00
Borisa Džonsona zovu "mali Tramp"
Čovek koji sada predlaže Moskvi da stupi u zapadnu koaliciju pre samo nedelju dana pozivao je zemlje "velike sedmorke“ da uvedu nove sankcije Rusiji, a takođe je otkazao i planiranu posetu Moskvi zbog situacije u Siriji.

Praksu britanskog ministra da često menja stav prokomentarisao je i ruski senator Aleksej Puškov, koji smatra da "Džonson ne može da pronađe sopstveno političko lice“.

"Čas traži nove sankcije, čas nas zove u zapadnu koaliciju. Frizuru je pronašao, ali lice ne može“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

U autorskom tekstu za "Dejli telegraf“, Džonson je takođe pozvao Moskvu da posreduje prekidu vatre u Siriji i pomogne Sirijcima da se oslobode "Asadove tiranije“.

On je naveo da je vreme da Rusija shvati da je sirijski predsednik Bašar el Asad "bukvalno i metaforički otrovan“, a da Moskva kao njegov saveznik još ima vremena da se svrsta na "pravu stranu“.

Ruski političari i analitičari su saglasni u oceni da Rusija ne može da prihvati takav predlog, pre svega zato što zapadna koalicija "samo imitira“ borbu sa Islamskom državom.

Oni takođe podsećaju da je Rusija jedina zemlja koja se u Siriji bori na poziv legitimne vlade i savetuju zapadnoj koaliciji da se ona priključi Rusiji i njenim saveznicima, pošto se samo oni istinski suprotstavljaju teroristima.

"Rusija ne bi mogla da prihvati takav predlog, zato što ni Džonson, ni koalicija koju on predlaže Rusiji, nisu uradili ništa da bi pobedili Islamsku državu. Najveći teret na sebe je preuzeo Asad, i zbog toga Džonson nema nikakvog moralnog prava da predlaže Rusiji da prestane da podržava legitimne vlasti u Siriji u zamenu ni za šta.

Tim pre što se ta koalicija već ’proslavila‘ u Libiji, Jemenu i u Siriji. I ne bi trebalo uzimati njegove reči tako ozbiljno — Džonson je prilično ekstravagantan i nije baš iskusan, a za glavna spoljnopolitička pitanja pita se premijerka Mej, dok Džonson više komunicira sa medijima“, kaže za Sputnjik Vladimir Bruter, ekspert sa moskovskog Međunarodnog instituta za društveno-politička istraživanja.

Potpredsednik Saveta Federacije Rusije Iljas Umahanov je ocenio da je Džonsonov poziv da se Rusija priključi zapadnoj antiterorističkoj koaliciji u Siriji "slaba kopija“ ideje koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin još u septembru 2015. godine na Generalnoj skupštini UN, kada je pozvao na stvaranje jedinstvene i široke međunarodne antiterorističke koalicije.

Prema mišljenju Umahanova, "treba sesti, razmotriti, izabrati nekakvu koncepciju, saslušati mišljenje Rusije, koja je govorila da treba napraviti razliku, razgraničiti zlikovce, kojima su ruke do lakata u krvi i umerene snage, koje su spremne da traže političke mehanizme kako bi osigurale mir i stabilnost u Siriji“.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar