Svjedok Suda BiH o ratovanju za ISIL

Na suđenju za ratovanje u stranim paravojnim organizacijama, zaštićeni svjedok je ispričao da je optuženog Osmana Abdulaziza Kekića viđao u Siriji i da je bio u jedinici koja je obučena samo za borbe.
 
 

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 18:41
Svjedok Suda BiH o ratovanju za ISIL
Svjedok, čiji je identitet Sud BiH zaštitio, rekao je da poznaje optuženog Kekića, te napomenuo da ga je tokom 2015. video u jednom od sirijskih gradova, prenosi Birn.

- Poznato mi je da je došao sa Senadom Grabusom, koji je stanovao blizu moje zgrade. Kada je prvi put došao, nisam bio u stanu. Dolazio je često, na po par dana, tri, četiri, pet ili sedam dana", izjavio je svjedok i dodao da mu je Kekić govorio da je bio u Raki.

Grabus i optuženi, prema riječima svedoka, pričali su da su bili u jedinici "Anvar al Avlaki", koja je, kako su mu rekli, obučena samo za borbe, ne za straže, kao i da mu je poznato da je Kekić prošao obuku koja je trajala od mjesec pa nadalje.

- Viđao sam ga u uniformi, imao je pištolj. Družio se s ljudima koji su sa područja Krajine, pošto je i on odatle - rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da je optuženi napustio Siriju krajem 2015. godine, te da je poslije izvjesnog vremena, na vestima video da je Kekić uhapšen.

Optužnica tereti Kekića da je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, 20. marta 2015. godine napustio BiH preko graničnog prelaza Orašje, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim u Siriju, gdje se priključio jedinici "Anvar al Avlaki" i gdje je bio do 2. oktobra iste godine.

Svjedok je rekao da se po dolasku na prostor koji kontroliše "Islamska država" oduzimaju pasoši, laptopi i mobiteli, koji se uništavaju, da se prolazi i vojna i šerijatska obuka, ali i da strani borci nisu mogli raditi po restoranima i internet-klubovima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, naveo je da optuženog nikada nije vidio da pohađa vojnu i vjersku obuku.

Takođe je rekao da nikada nije vidio čitavu jedinicu "Anvar al Avlaki", ali je napomenuo da je vidio pojedince koji su se borili u toj jedinici.

Svjedok je rekao i da je od optuženog i Grabusa čuo da je jedinica služila za borbe. Odbrani je odgovorio i da optuženog nije vidio s puškom.

Na pitanje na kom jeziku se vršila vjerska i vojna obuka, svjedok je rekao da je čuo da se to radilo na engleskom.

Nastavak suđenja planiran je za 24. april.

(Blic/BIRN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Me

17.04.2017 19:06

Eh koliko njih ima dole, niko to nezna. Ali Jed I'm kad se vrate svi bice svasta...

ODGOVORITE
Name

AR

18.04.2017 08:55

I oni sto su u Ukraini Kad se vrate pa nek se tuku