Novac traži 570 povjerilaca

Zbog propasti "Bobar banke" u Bijeljini, više stotina oštećenih povjerilaca traži naplatu potraživanja, koja se kreću i do nekoliko miliona maraka.

Republika Srpska 12.04.2017 | 20:00
Novac traži 570 povjerilaca
Na prvom ispitnom ročištu, potraživanja je prijavilo 570 povjerilaca, od čega su do sada obrađena 302 zahtjeva. Ukupan iznos potraživanja biće poznat nakon obrade zahtjeva povjerilaca – rekao je danas u Bijeljini stečajni upravnik Lazo Đurđević.

Zbog propasti "Bobar banke" - firme, organi uprave, zdravstveni zavodi, elektroprivreda i ostali pravni subjekti i građani ostali su bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose.

"Odlaskom u likvidaciju `Bobar banke` mi smo preuzeli obavezu da isplatimo osigurane depozite do iznosa 86.800.000. U postupku likvidacije, naplatili smo oko 83 miliona i sada u stečaju potražujemo 3.841.000 KM. S obzirom na to da se isplatni redovi formiraju po Zakonu o bankama, mi smo treći isplatni red i očekujemo da u narednih par mjeseci budemo u cjelini obeštećeni", rekao je predstavnik Agencije za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević.

Osim blokiranja novca u propaloj banci, povjerioci su se našli pred novim problemom. Svi koji nisu uplatili sudsku taksu, neće dobiti svoje pare nazad.

"Nisam imao novac da uplatim sudsku taksu u vrijednosti od jedan odsto od visine prijavljenog potraživanja. Obratio sam se stečajnom upravniku, koji mi je rekao da to nije u njegovoj nadležnosti. Potom, obratio sam se sudiji, koja je rekla da neću moći da naplatim svoja potraživanja i da će mi dug biti osporen. Ne znam šta da radim", kaže povjerilac "Bobar banke" Stamenko Rosuljaš.

Naredno ročište biće održano 24. i 25. maja. Stečajni upravnik smatra da banka ima solidna sredstva, ali da ne može da tvrdi da će biti isplaćena sva potraživanja.

"Sve zavisi i od procenta unovčavanja pokretne i nepokretne imovine banke. U toku je procjena imovine koja je u vlasništvu banke, pa kad budemo imali procjenu, kada bude izvještajno ročište, tada ću moći više da govorim", kaže stečajni upravnik Lazo Đurđević.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prije oko dva mjeseca podiglo optužnicu protiv ukupno 16 osoba zbog sumnje da su oštetili "Bobar banku" za oko 123 miliona maraka. Optužnica je podignuta protiv direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, direktorice Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Slavice Vujnić i još 14 osoba.



BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sudija

12.04.2017 18:43

Sve ove pvjerioce treba suditi zato što su sredsva držali u Bobar banci Isto ko bivšeg predsedina opštine Trebinje Vučureviča kojeg su tužili što je pare opštine držao u Bobar banci........

ODGOVORITE
Name

SLAVICA MATIJAS TUZILAC

13.04.2017 09:43

SLAZEM SE KOJEGA! SAMO IH MENI POSALJITE,I MITO NARAVNO,OKRIVICU POVJERIOCE ZA SMRT BATE BOBARA AKO TREBA,NARAVNO,I AKO KAZE MILORAD!

Name

STALJIN IDOL CIKA ARIA LIVNEA

13.04.2017 10:09

SMRT RIJESAVA SVE PROBLEME. NEMA LJUDI NEMA PROBLEMA! POVJERIOCE TREBA POBITI I MIRAN DODIK MIRNA VLADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

ohoj slavo

13.04.2017 10:47

Matijaševa vidimo se u Neumu na orgijama! Pusa za tužiteljicu!

Name

Zool

12.04.2017 20:10

Dali su u Spiriceve donacije od prijatelja uključene i one od prijatelja sad pokojnog bate Bobara ili je samo Dodik mastio brke preko BB deponujuci državne pare u nju a sa druge strane nezakonito izvlačeći ih čak i fizički iz trezora sa cegerom.

ODGOVORITE
Name

RE:

12.04.2017 20:29

Nije samo Dodik omastio brkove, Slobodan Pavlović ih je omastio još bolje. Uzeo preko 12 miliona a niko mu ne traži pare nazad niti ga ne tuži.

Name

re

12.04.2017 21:26

Uzimo Pavlovic i preko fantomskih firmi...Lazo je dobio nalog da ga stiti.

Name

bl re

14.04.2017 15:13

Zasto Bobar banka ne trazi od Pavlovic banke nazad novac (stecaj)i prodaje njegove nekretnine.koje su pod zalogom B banke.....Pavlovic banka je propala...sto se cuti svi znamo da nema kapitala

Name

Zool re re

15.04.2017 07:34

Rijesice to Djurdjevic kao i sve ostale firme u stecaju koje on vodi a sve u RS samo on i vodi a zasto pitajte na pravom mjestu a jedan od dokaza je Alumina.Znaci stiti podobne a ostalima sta bog da a razlog je patriotizam punih dzepova za sve ucesnike.

Name

vss

12.04.2017 22:45

Ne zmam sta treba da se desi da padne vlada ali znam da ovaj narod nikad nece progledati.

ODGOVORITE
Name

Šta

13.04.2017 10:58

Što će im novac? Da ga potroše na gluposti,je li? Ustvari,mi još nismo provjerili otkud posjetiocima navac? Umjesto da ćute i trpe oni se obezobrazili i traže svoj novc! Treba njima poslati miliciju na vrata!

ODGOVORITE