Odložena odluka o Haradinaju

Sud u francuskom Kolmaru odložio je danas donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg kosovskog premijera i jednog od vođa OVK Ramuša Haradinaja za 27. april.

Srbija 06.04.2017 | 16:51
Odložena odluka o Haradinaju
Danas je održano ročište na kome su razmatrani dokazi koje je Srbija dostavila sudu o ratnim zločinima koje je počinio Haradinaj.

Haradinajeve pristalice okupile su se ispred sudske zgrade četiri sata pred početak zasedanja suda, javili su prištinski mediji. Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, preneli su prištinski mediji.

Tužilac je pročitao nekoliko Romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Njegov advoakt Rejčel Lindon osporavala je na ročištu dokaze koje je protiv Haradinaja predstavilo tužilaštvo.

Kako prenose prištinski mediji direktno iz sudnice, ona se snažno usprotivila dokazima iz obimne dokumentacije, na više hiljada strana, a koje je Srbija dostavila francuskom pravosuđu uz zahtev za izručcenje Haradinaja.

Prethodno je tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, preneli su prištinski mediji.

Tužilac je pročitao nekoliko Romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

U živom video prenosu prištinskog portala Indeks onilne pred početak zasedanja, videlo se da je Haradinaj ovog puta bolje raspoložen, osmehivao se novinarima i ćaskao sa svojom advokaticom.

Među njima je i poznati albanski bokser Nuri Seferi.

Zgradu suda, obezbeđuje veliki broj pripadnika francuske policije.

 Izvori iz suda su rekli ranije da će sudu verovatno biti neophodno "neko vreme" da razmotriti sve elemente iznete na današnjem ročištu posle čega će doneti konačnu odluku, koja bi mogla da bude krajem aprila.

Srpska ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je krajem marta da je Srbija dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na dela zbog kojih se nekadašnji vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj tereti u Srbiji za ratne zločine i da veruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2 marta. Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o čisto političkom procesu koji se vodi protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine. U međuvremenu je proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji je 2012. Haradinaja oslobodio po svim tačkama optužnice. 

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar