Ko blokira sistem i život u BiH?

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić (SDS) smatra da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najviše volio da se održi bojkot Doma naroda i da time u pat poziciji do sljedećih izbora drži Savez za promjene (SzP), ali se plaši da bi mu to predstavljalo pretjerano otvaranje i rizik da izgubi čak i glavnu figuru, tj. samog sebe.

Bosna i Hercegovina 06.04.2017 | 16:35
Ko blokira sistem i život u BiH?
Tadić u intervjuu nedeljniku “Dani” kaže da ne bi da delegate iz Kluba srpskog naroda selektuje na one koji bojkotuju i one koji ne bojkotuju sjednice Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

“U konkretnom slučaju postoji mnogo nivoa simultane političke igre. Jedan potez na osnovnoj tabli prate potezi na ostalim paralelnim tablama. Dodiku nije jednostavno da donese odluku po bilo kom pitanju, jer mu često samo jedan povučeni potez na jednoj tabli znači da je pojeo neku suparničku figuru, ali istovremeno na drugim tablama istim potezom rizikuje da dobije šah ili čak mat. On bi najviše volio da se održi bojkot Doma naroda i da time u pat poziciji do sljedećih izbora drži SzP, ali se plaši da bi mu to na drugim tablama predstavljalo pretjerano otvaranje i rizik da izgubi čak i glavnu figuru, tj. samog sebe” ,kazao je Tadić.

Da li je Savez za promjene lopticu na SNSD-ov teren prebacio svjesno ili su vam se kockice tako same posložile kada je u pitanju donošenje zakona o akcizama, Tadić kaže da su se posložile kockice.

“Mada zaista ne znam šta je to što danas bilo kom političkom subjektu može ići u prilog. Nepopularno je reći da smo za poskupljenje goriva, ali će nepopularno biti i kada bude narodu trebalo objasniti razloge za nedostatak novca za tekuću potrošnju i tzv. kapitalne projekte. U opštoj slici potpune političke improvizacije, trenutno se čini da je ovo pitanje dobro iskomunicirano po SzP”, rekao je Tadić.

Na pitanje šta je iz stranačkog i državnog Dodiku važnije – pare MMF ili principjelana priča o pravosuđu BiH, Ustavnom sudu, Džaferovićevoj ratnoj prošlosti, Tadić je rekao da svaka od navedenih tema ima svoju publiku.

“Žao mi je što te teme zapravo pokazuju da, iako je u opoziciji kada je u pitanju nivo vlasti BiH,  Dodik ima više inicijative od SzP. Drugo je pitanje koliko su njegove inicijative kredibilne. Mislim da nisu, ili i ako jesu onda on ili njegova stranka nisu kredibilni da ih zastupaju", rekao je Tadić, ilustrujući to slučajem „Džaferović“.

Podsjeća da su Džaferović (Šefik)  i Špirić (Nikola) kao članovi kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bili  „jedna duša dva tijela“i dodaje da to govori zbog nekoliko ozbiljnih situacija kada su koristeći ovlašćenja Kolegija usvajali odluke i zakone protiv kojih je bila većina poslanika iz Republike Srpske. 

“Pa valjda je  Džaferović bio potencijalni ratni zločinac, ako jeste, i u mandatu 2002/06 kada je u Kolegiju sjedio sa Špirićem. Dalje, SzP nije prenio niti jednu nadležnost sa entiteta na nivo BiH, a SNSD koji stalno otvara tu temu prenio je desetine nadležnosti sa RS na BiH... , kaže Tadić.

Kada je u pitanju borba protiv kriminala, Tadić je rekao da je početna ideja bila da se gurnu institucije u sukob sa političkim kriminalom.

“Danas mi više izgleda kao da je SDS instrument međukriminalnih obračuna. Za razliku od nas, politički kriminal je postupio krajnje hladno i efikasno. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali politički kriminalci jednostavno su donijeli odluku da preko uticaja na vodeće stranke blokiraju sistem i zaustave život u BiH”, kaže Tadić, navodeči da su eskalirale dogovorene svađe, revizije, referendumi, presude Ustavnog suda...

"I sve to blokiralo je normalan život i pretvorilo nas u publiku koja samo čeka kada će se zaratiti", rekao je Tadić.

(BN)




 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

But what

06.04.2017 14:47

Mile i udbaši su zreli za po 1001 godinu zatvora i da im se oduzme sva imovina. Ali postoji veliko ALI...ko da to odradi?

ODGOVORITE
Name

oni drugi

06.04.2017 15:29

Kad dodje SZP na vlast i GS BIH to ce se odraditi i to mora biti prva tacka dnevnog reda poslje izbora 2018 kriminalu se mora stati za vrat.

Name

re onidrugi

06.04.2017 18:11

Neboj se I kad bio oni dosli nebi ti nista bilo bolje sve je to isto.oni su ko braca u lopovluku.pogledaj imovinu I jednih I drugih pa ces se uvjerit

Name

Dragiajde

06.04.2017 15:03

Meni se cini da u bih svi politicari isti toliko svi su isti.

ODGOVORITE
Name

abcd

06.04.2017 17:55

Zaj....si se, isti su ako smo ja i ti isti.

Name

Veljko B.

06.04.2017 15:33

Ognjene, hoces ti biti kandidat za predsjednika 2018.? :) Nemoj sad da propustis sansu da ih pobjedimo. Samo nemoj ucestvovati u TV-duelima. U redu?

ODGOVORITE
Name

Referendum

06.04.2017 16:27

u ratu je u bih zivote izgubilo oko 100 000 ljudi za cetiri god. a ovi politicari samo za godinu istjeraju 80 000 i ko zna koliko uniste porodica tj. vise nas oni ubijaju nego sto su pat-ovi i pam-ovi tenkovi i haubice

ODGOVORITE