Sabor usvojio "Leks Agrokor" zakon

Sabor je usvojio danas Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "leks 'Agrokor'", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna, te imaju više od 5. 000 zaposlenih.

Region 06.04.2017 | 14:55
Sabor usvojio "Leks Agrokor" zakon
Ovaj zakon je donekle izmijenjen jer su prihvaćena tri amandmana Kluba poslanika HDZ-a koje je premijer Andrej Plenković najavio tokom jučerašnje rasprave, kao i jedan HNS-ov.

Ostalih pet amandmana HNS-a odbijeno je, pa je HNS na kraju glasa protiv zakona, kao i SDP, prenose hrvatski mediji.

Glavna promjena omogućiće da kreditor, koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern kako bi sistem mogao normalno da funkcioniše, ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak, ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

Odbor za pravosuđe predložio je u utorak, 4. aprila, Saboru donošenje zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, u javnosti nazvanog "leks 'Agrokor'".

Za takav prijedlog bilo je pet članova Odbora, tri SDP-ova člana bila su protiv, a jedan uzdržan.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je u petak, 31. marta, račune koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", PIK "Vrbovec" i "Belje". Juče je blokiran i račun kompanije "Frank", jednog od najvećih "Agrokorovih" dobavljača.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Za nepovjerovati

06.04.2017 18:19

Ovo je za nepovjerovati: Banke jedne većinski pravoslavne zemlje drže najveći dio duga i time sudbine hiljada Hrvata. Pavelić, koji je uz blagoslov Vatikana ubijao pravoslavce, se verovatno okreće u grobu.

ODGOVORITE