Lijevče polje: Vrbas sve plići!

Neophodna je izrada strategije o uredjenju i zaštiti koridora Vrbasa kroz opštine Banjaluka, Laktaši i Srbac, jer ova rijeka doživljava eroziju i postaje sve plića, a plodno Lijevče polje ostaje bez podzemnih voda, što može ozbiljno da ugrozi poljoprivrednu proizvodnju.

Republika Srpska 05.04.2017 | 21:34
Lijevče polje: Vrbas sve plići!
Ovo je izjavio poznati svjetski stručnjak za ekologiju, profeser Čedo Maksimović sa „Imperijal koledža“ iz Londona, koji je danas sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem, posjetio Kompaniju „Perutnina-Ptuj“ u Poveliču.

On je razgovarao o primjeni savremenih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda, stvaranju obnovljivih izvora energije i zaštiti prirode i čovjekove životne sredine. Čedo Maksimović je porijeklom iz srbačke opštine i želja mu je da pomogne svom kraju u rješavanju ekoloških problema.

On upozorava da je Vrbas od životnog značaja za stanovništvo šireg područja i da se mora zaštititi, jer bi posljedice mogle biti nesagledive.

„Ideja o tome je stara, a sada su stečeni uslovi za zaštitu rijeke, ali i izradu kompletne strategije sa stanovišta integrisanja pojedinih privrednih grana poljoprivrede, energetike, turizma, komunalne infrastrukture i ekologije u ove tri opštine, u skladu sa novim tehnologijama i evropskim standardima zaštite prirode“, kazao je Maksimović.

On je naglasio veliki značaj instaliranja postrojenja za preradu otpadnih voda, jer se time ne samo štiti rijeka od zagađenja, već obezbjeđuju i alternativni izvori energije, pri čemu se prave uštede i do 40 odsto u odnosu na konvencionalnu izgradnju prečistača.

Primjena novih tehnologija na malom prostoru moguća je i u gradovima, jer se u potpunosti eliminišu neprijatni mirisi i buka. U svijetu je podignuto više od 300 takvih postrojenja, a kao primjer prof. Maksimović navodi Budimpeštu, gdje je sa predstavnicima opštine Srbac posjetio najnovija postrojenja za prečišćenje otpadnih voda mađarske kompanije „Biopolus“.



„Opština Srbac ima višedecenijski problem odlaganja otpada i javne kanalizacije, i zato je zainteresovana za ovu priču, pogotovo zbog industrijskih zona Crnaja i Sitneši, u kojima se planira podizanje novih proizvodnih kapaciteta“, rekao je načelnik ove opštine Mlađan Dragosavljević.

I u Kompaniji „Perutnina-Ptuj“ izrazili su spremnost da se uključe u ovaj projekat, jer sadašnji kapacitet biološkog prečistača otpadnih voda ne može zadovoljiti potrebe zbog povećane proizvodnje.

Velibor Popović, tehnolog u ovom preduzeću, kaže da je u toku rekonstrukcija klaonice i ispunjavanje evropskih standarda za dobijanje izvoznog broja, što se mora realizovati do 31. jula, dok je proširenje prečistača otpadnih voda planirano za 2018. godinu. Ukupna investicija iznosi blizu 500.000 evra.

Osim klaonice „Perutnina-Ptuj“, profesor Čedo Maksimović je posjetio i nekoliko peradarskih farmi u srbačkoj opštini, Banju "Slatina" u Laktašima i razgovarao o istoj temi sa predstavnicima opštine Banjaluka i Laktaši.

Ukoliko njegova ideja naiđe na podršku, prva faza projekta „Koridor Vrbasa i postrojenje za preradu otpadnih voda“ biće pripremljena do kraja ove godine, nakon čega slijedi aplikacija projekta kod evropskih fondova i banaka.

(BN televizija/S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ah

05.04.2017 21:09

Valjda se podzemne vode spustaju ako je korito rijeke dublje.

ODGOVORITE