Banjaluka ne smije ostati bez grba

Himna, grb, zastava – to smo mi, naziv je akcije koju je organizovao ''Srbski narodni pokret - Izbor je naš'', poslije odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju znamenja Republike Srpske, (2006. godine). U obrazloženju takve odluke stoji, da himna i grb Republike Srpske moraju imati elemente koji će predstavljati i Bošnjake i Hrvate kao konstitutivne narode u srpskom entitetu, a na osnovu Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda u oba entiteta (2000. godine).

Republika Srpska 03.04.2017 | 13:27
Banjaluka ne smije ostati bez grba
Ovih dana Skupština Grada Banja Luke treba da usvoji novi grb grada, jer prethodni grb je ukinuo Ustavni sud Republike Srpske (2013. godine).

U obrazloženju Suda, između ostalog, stoji: „Grb Grada Banja Luke, treba da izražava istorijsko, kulturno i prirodno naslijeđe svih građana ove jedinice lokalne samouprave... da središnji dio grba simbolizuje temelje Saborne crkve, u bijeloj boji, a da je u sredini temelja krst sa ocilima u crvenoj boji.



Nesporno je, po ocjeni suda, da se radi o simbolima koji predstavljaju kulturu, tradiciju i istorijsko naslijeđe samo srpskog naroda, odnosno da se ne radi o simbolima sa kojima se mogu identifikovati svi građani koji žive u ovom gradu.“

Gore navedena rečenica Ustavnog suda obesmišljava smisao postojanja grba Grada Banja Luke, jer po takvom obrazloženju, grb Banja Luke bi morao imati samo bezlične znake, jer u protivnom, nemoguće je u jednom grbu da budu sadržani suštinski simboli sa kojima se mogu identifikovati svi građani koji žive u gradu.



Upravo grb mora sadržavati suštinsku, temeljnu identifikaciju i najviše vrijednosti, prije svega najbrojnijeg naroda, a to je srpski. On je i državotvoran na ovim prostorima, a Banja Luka se nalazi u Republici Srpskoj, koja je politički entitet srpskog naroda. Najopasnije u svemu tome je, što preko grba, Ustavni sud Republike Srpske, u suštini, nasilno pokušava da mijenja identitet i Grada i srpskog naroda.

Najviše se želi ukinuti, ono što je najvrednije za srpski narod kroz sva vremena, a to je krst sa četiri ocila i u tome se ulaže najviše snage.

Upravo poruka za sva vremena „Samo sloga Srbina spašava“ je trn u oku srpskim protivnicima, ko god da su. Sve moguće se koristi, kako bi ta poruka, krst i četiri ocila bila izbrisana i iz znamenja i iz srpske svijesti, pa se onda u tom smislu smišljaju razne priče.

Npr. nikad se Srbi neće složiti dok su 4S okrenuta „leđima“ jedno drugom. Kako Srbi mogu razgovarati, kad su i u „simbolima“ jedan drugom okrenuti leđima... A zapravo, istorija srpskog naroda je neprestana borba. Zato što voli slobodu i istinu, srpski narod napadan je sa svih strana.

U borbi, leđa okrećeš samo onom u koga vjeruješ. Zato grb Grada Banja Luke ne smije ostati bez najvažnijeg simbola, krsta i četiri ocila.

Vrlo je važno primijetiti, što niko od srpskih političara, pravnih eksperata, pa ni institucija Republike Srpske, ne otvara pitanje uzroka problema i štetnih odluka koje donose ustavni sudovi BiH i RS, a uzrok je Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata) i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

Ta odluka ruši temelje Dejtonskog sporazuma i nema nikakve veze sa ravnopravnošću dva entiteta i sva tri naroda u zajedničkim institucijama dejtonske BiH, koja je definisana Aneksom IV Dejtonskog sporazuma. Iz odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti proizašle su i odluke o ukidanju himne i grba i Dana Republike Srpske... I na kraju ta odluka vodi ka ukidanju i same Republike Srpske.

I na kraju svaki tekst završavam:

Pobijedimo krizu radom, radujmo se i radimo.

Predsjednik Pokreta,
Dane Čanković

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

miloš

03.04.2017 11:34

U čemu je problem? Stavite na grb Sabornu crkvu, Ferhadiju, Katoličku crkvu i rijeku Vrbas i to je to. Sve ovo je postojalo hiljadu god. u BL ne vidim razlog da ne postoji još toliko.

ODGOVORITE
Name

Ре Милош

03.04.2017 12:15

Баш си добро рекао и тако би требало бити и сви задовољни ал вјероватно то неодговара лакташком кабадахији јер њега само тензије и оджавају на власти.

Name

Igor

03.04.2017 14:25

Stavite i mog "Krivana" i on je simbol Banjaluke. Ostavio je neizbrisiv trag.

Name

ŽIKA Ž

03.04.2017 12:44

REPUBLIKA SRPSKA. ZAŠTO TURSKA NE STAVI BAR JEDAN DETALJ IZ SRPSKE ISTORIJE I TRADICIJE A TOLIKO SRBA IMA U TURSKOJ.

ODGOVORITE
Name

РепубликаСрпска

03.04.2017 13:54

Треба укинути одлуку о конститутивности сва три народа и у ФБиХ и у РС. ОНА НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНА ДЕЈТОНСКИМ СПОРАЗУМОМ.

ODGOVORITE
Name

Don

03.04.2017 13:55

Dane je pravi gusladzija.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

03.04.2017 19:29

JA MISLIM DA ĆE IGOR R. NAĆI NAJBOLJE RJEŠENJE. KAD JE RIJEŠIO DA U 21 VIJEKU GRIJE GRAD NA DRVA ONDA JE GRB ZA NJEGA SITNICA.

ODGOVORITE