U čije ime su SFOR i NATO napadali?

Na današnji dan 2004. godine pripadnici NATO-a i tadašnjeg SFOR-a, pod izgovorom da traže prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, upali su u parohijski dom na Palama i brutalno pretukli sveštenika Jeremiju Starovlaha i njegovog sina vjeroučitelja Aleksandra. Do danas se ne zna ko je i zašto naredio napad na Starovlahe.

Republika Srpska 01.04.2017 | 19:44
U čije ime su SFOR i NATO napadali?
Više desetina pripadnika NATO-a i SFOR-a u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine, u vrijeme Vaskršnjeg posta, izveli su desantnu akciju na parohisjki dom hrama Uspenije presvete Bogorodice na Palama.

Eksplozivom su raznijeli vrata parohijskog doma i stanova u kojima su živjele svešteničke porodice Starovlah i Zekić.

Vitorku Starovlah, suprugu sveštenika Jeremije, zatvorili su u jednu od soba, a zatim su se više od jednog časa iživljavali nad sveštenikom Jeremijom i njegovim sinom vjeroučiteljem Aleksandrom.

Nakon toga su ih, teško pretučene, polumrtve, helikopterom prebacili u Tuzlu, gdje su ih kao NN lica ostavili na hodniku bolnice. Osoblje tuzlanske Bolnice spasilo je živote Starovlaha, a tek u toku dana saznali su o kome je riječ.

Iako su pripadnici međunarodih vojnih snaga u BiH tvrdili da su Starovlasi zadobili povrede od detonacije, visokostručne medicinske ekipe iz Tuzle, Banjaluke i Vojno-medicinske akademije u Beogradu utvrdile su nešto sasvim drugo. Povrede su nastale usljed jakih udaraca tupim predmetima.

Kasnija istraga utvrdila je da su pripadnici NATO jedinice, sastavljene od vojnika iz Italije, Slovenije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Rumunije, Mađarske i Austije brutalno bejzbol palicama i čizmama prebili Jeremiju i Aleksandra Starovlaha.

Sveštenik Jeremija zadobio je po život opasne povrede glave i grudnog koša, te prelome rebara i kičmene kosti.

Njegov sin vjeroučitelj Aleksandar zadobio je prelom svih kostiju lica, te rane na grudnom košu.

Zbog brutalnog premlaćivanja Starovlaha niko nije odgovarao, a zatjev Starovlaha odbio je i Sud za ljudska prava u Strazburu.

"Mi smo podnijeli zahtjev svim zemljama, za koje je objavljeno na zvaničnoj Internet-stranici NATO-a da su njihovi vojnici učestvovali u ovom gnusnom zločinu protiv porodice Starovlah, ali su oni odgovorili da im je Bosna i Hercegovina dala imunitet i da oni ne mogu da vode postupak protiv svojih vojnika. Neke su zemlje, iako je to objavljeno na zvaničnoj Internet-stranici, negirale da su njihovi vojnici učestvovali u tome", kaže za BN TV Miljkan Pucar – pravni zastupnik porodice Starovlah.

S obzirom na to da je BiH garantovala imunitet pripadnicima međunarodnih vojnih snaga, Starovlasi su pred Sudom BiH pokrenuli postupak protiv BiH i dobili novčanu naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu.

Starovlasi trenutno žive u Beogradu. I Jeremiji i Aleksandu ostale su trajne posljedice od prebijanja, a Aleksandar je stoodstotni invalid, kome je stalno potrebna tuđa njega i pomoć.



(BN televizija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

protuve

01.04.2017 18:02

Bile su to bjelosvjetske protuve, nitkovi, siledžije i razbojnici. Volio bih potop nato pakta, da im se sjeme zatre.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2017 20:12

Neces to doziveti jado jadni.

Name

Okupatori

02.04.2017 05:05

Na žalost, ovaj primer je još jedno podsećanje, ko i šta je NATO savez. I pitam se, kada će i poslednji čovek na ovoj planeti to da shvati. E tada, kada više ne budu imali podršku u narodu, će se NATO raspasti.

Name

From RE

02.04.2017 16:53

Boli te hoću li ili neću dočekati, ali barem imam koga mrziti, a to je zločinačka organizacija. Ali ipak Putin će ih disiplinovati u popriličnoj mjeri i više ne se.i.

Name

Pato Nakt

01.04.2017 18:29

Ma nije moguce.Svi ti vojnici sto ste nabrojali dolaze iz ,,demokratskih drzava,,.

ODGOVORITE
Name

rere

01.04.2017 19:24

Samo polako,dolaze i oni kod Srbina na terapiju.......bravo Rade.

Name

Eto ko smo

01.04.2017 19:05

Zato nemamo šta kukati protiv političara, oni bi ovako i naše političare pretukli da im naumpane.. mi smo niko i ništa... trebamo se zahvaljivati Bogu što smo živi.

ODGOVORITE
Name

re

01.04.2017 21:10

To se ne zovu politicari nego marijonete, koje su oni postavili da bi nas i drzavu unistili.

Name

Baby

01.04.2017 19:21

Hoce li iko ikad odgovarati za ovaj zlocin?

ODGOVORITE
Name

Boki

01.04.2017 19:25

Okupirana zemlja i okupatori koji se izivljavaju na narodu.To je nasa stvarnost

ODGOVORITE
Name

sokol

01.04.2017 19:40

U Cije god ime je odobreno gnusan neljudski cin dokaz da se srbima u BiH ne priznaje bezbednost i pravo na zovot sraman cin nato da napada maloljetno lice oca o majku sramno sli nisam cuo da su predstavnici druga dva naroda bar javno oshdili ovskav gnusan cin

ODGOVORITE
Name

Kneževo

01.04.2017 19:58

Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i do veka. Sluge satanine su kroz čitavu istoriju gonile Hristove sluge! Da im Gospod Bog ublaži muke, da izdrže do kraja...

ODGOVORITE
Name

Saša

01.04.2017 20:11

Ne treba zaboraviti da se ovo desilo samo 15-ak dana poslije pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Cilj je bio da se izazove nepromišljena agresivna reakcija Srba, kako bi došlo do singronizovanog bombardovanja Srbije i Republike Srpske koja bi za posljedicu imala nestanak trećine srpskog naroda i emigracija ostatka naroda u Rusiju.Kako god zvučalo, tad smo prvi put položili ispit iz mudrosti.

ODGOVORITE
Name

Don

01.04.2017 21:01

Hvala Bošnjacima iz Tuzle što su pružili prvu pomoć familiji Starovlah.

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

02.04.2017 02:45

ONI KOJI ,,PODRŽAVAVAJ" NATO FAŠISTE NE DA SU JADE, NO I LJUDSKA BEDA, FUJ...

ODGOVORITE
Name

Rade

02.04.2017 04:38

Sve se to moglo vrlo jednostavno izbjeći da nije bilo tvrdoglavih glava , a koje su i najodgovornije u ovom slučaju.

ODGOVORITE
Name

I Vi,

02.04.2017 05:13

Jos srljate u nato,sto dalje od nac -koalicije"skola je placena.

ODGOVORITE
Name

Dragiša

02.04.2017 08:07

Bravo Rade, neka si prebio Engleza.

ODGOVORITE
Name

neko ko zna

02.04.2017 18:24

Jadni SRbi toliko ste glupi.Ovaj pop nema veze sa srpstvom nego sa svercom i zato je pretucen.Neka se vidi njegova imovina po Beogradu i sve ce vam biti jasno.Inace hvalio se kako je spasavao muslimane za vrijeme rata dok su tudja djeca ginula.p.s.Zapitajte se zasto nije pretucen drugi pop koji je sa njim u istoj crkvi i koji je zivio u istoj popovskoj kuci kao on?

ODGOVORITE