Plesom do savršenog tijela

Za 60 minuta može da se izgubi 400 kalorija, isto koliko i plivanjem ili vožnjom bicikla

Zdravlje 01.04.2017 | 12:32
Plesom do savršenog tijela
NE podnosite teretanu, ne mili vam se da vežbate kod kuće, a ni trčanje po obližnjem parku vam nije po volji? Ne brinite, postoji način pomoću kog možete izgubiti suvišne kilograme, a istovremeno zategnuti mišiće i uživati - plešite.

Čovek pleše otkad hoda, na taj način je izražavao emocije, zbližavao se sa grupom, pričao priču, učestvovao u religijskim ritualima. Danas, mnogi plešu i da bi izgubili suvišne kilograme i izvajali telo. U istraživanju Američkog veća vežbanja, zdravstveni radnici i fitnes eksperti se slažu da je ples postao priznata forma treninga za gubitak kilograma. Za 60 minuta se sagori u proseku 400 kalorija, isto koliko i dok se pliva i vozi bicikla. Osim toga, ples smanjuje nivo holesterola, normalizuje otkucaje srca i snižava krvni pritisak.

Kao i svaki vid vežbanja, i ovaj zahteva konsultacije sa doktorom. Nakon toga, izaberite ples koji vam najviše odgovara, što nije tako lako. Da biste postigli najbolje rezultate i uživali, trebalo bi da uzmete u obzir izdržljivost, snagu, građu, ali i karakter.

SLOBODNI STIL
Trend "fristajl" sa spontanim pokretima prija onima koji ne vole ograničenja i formu. Ovo je najlakša vrsta plesa i mogu je praktikovati sve starosne grupe. Pored gibitka kilograma, povećava fleksibilnost mišića. Da biste smršali potrebno je da plešete svakodnevno po 30 minuta, najbolje uz brzu i glasnu muziku koja tera na energične pokrete. Možete da igrate sami ili u društvu.

HIP HOP
Popularan je kod mladih, jer se pokreti brzo smenjuju. Aktivira sve mišiće, posebno gornjeg dela tela pa je odličan za oblikovanje struka i razgibavanje kukova. Uključuje istezanje, skakanje, energičan je, raznovrstan i neće vam dosaditi.

TRBUŠNI
Egzotični ples ne samo da povećava samopouzdanje i čini vas zavodljivijom na plesnom podijumu i u životu, već i reguliše "kritične tačke" oko stomaka, kukova i zadnjice. Pokreti su spori i kontrolisani, ali nimalo laki, pa poboljšavaju cirkulaciju i jačaju stomačne mišiće. Posebno se preporučuju osobama koje imaju probleme sa kostima. Trbušni ples jača mišiće oko kičme, pa poboljšava držanje tela, a na taj način smanjuje bolove u leđima koji su često prepreka za druge zahtevnije forme vežbanja. Pomoću ovog plesa, sagorećete najmanje 300 kalorija za sat vremena. Iako ovo nije aerobna aktivnost, može biti uvod u ozbiljniji trening.

ZUMBA
Nije pravi ples, već aerobni program koji kombinuje pokrete rumbe, salse, merengea uz latino muziku. Veoma je popularna jer je zabavna, a pokreti su jednostavni. Angažuje ruke i noge, uključuje smenu brzih i sporih pokreta, pa se računa kao intervalni trening, u kom se smenjuje umerena i intenzivna aktivnost. Sagoreva čak 500 kalorija i preporučuje se kao rekreacija dva do tri puta nedeljno.

DžEZERSAJZ
Osmišljen je 1969. godine, ali je doživeo bum u poslednjoj deceniji. Kombinuje ples i trening snage, kako bi se istovremeno trošile kalorije i jačali mišići. Koriste se tegovi, ali i klasični pokreti iz pilatesa i joge kako bi se mišići izdužili, dok se pokretima iz boksa i borilačkih veština omogućava aerobni i kardio efekat. Može da sagori i 600 kalorija na sat, a trebalo bi ga praktikovati dva do tri puta nedeljno.

BALET
Kao vid rekreacije, balet daje sjajne rezultate. Mada deluje sporo, zahteva snagu i preciznost kako bi se pokreti izveli na pravi način. Držanje u baletu slično je onom u pilatesu, a spori i kontrolisani pokreti doprinose vajanju tela i izduživanju mišića. Kao i joga, odličan je za istezanje mišića, pa ga možete koristiti posle bržeg plesa i na kraju treninga.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar