Akcize štetne za poljoprivredu

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, Seljački saveza FBiH i Savez opštinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona poručuju da će Savjet ministara BiH odlukom o upućivanju zakona o dopuni zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru nanijeti veliku štetu poljoprivredi u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.03.2017 | 11:57
Akcize štetne za poljoprivredu
"Ova odluka bez prethodne odluke o uvođenju plavog dizela je još jedan potez u pokopu poljoprivredne proizvodnje u BiH, koju mi seljaci ne možemo tolerisati. Zar mi treba da gradimo auto-puteve koje ne koristimo, da bi ih koristio neko drugi kada mi propadnemo, a oni dođu da se bave poljoprivredom", saopštili su poljoprivrednici.

Oni navode da se slažu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem da u okruženju postoje modeli nameta za izgradnju auto-puteva, ali podsjećaju da isto tako postoji model plavog dizela i pitaju da li je ovo što se radi realno.

"Mi moramo naglasiti da je nerealno da je gorivo oslobođeno akciza i putarina za avio-saobraćaj, željeznice, termoelektrane, rudnike i kamenolome, a za poljoprivredu nije. To nije slučaj u okruženju", navode poljoprivrednici.

Udruženja koja okupljaju poljoprivrednike u BiH u zajedničkom saopštenju dodaju da neke zemlje Zapadne Evrope imaju gorivo za poljoprivrednike oslobođeno akciza unazad 60 godina.

"Mi seljaci smo prinuđeni da zbog ovog potez one koji uvedu ovaj namet kaznimo na predstojećim izborima 2018. godine, a isto tako da nagradimo one koji se zalažu da uvedu plavi dizel za poljoprivrednike BiH", navedeno je u saopštenju.

Poljoprivrednici pitaju dokad se misli uništavati poljoprivreda BiH pod pritiskom "bjelosvjetsskih moćnika" i od strane "domaćih izdajnika".

"Mi ovako izdržati ne možemo, u otvorenom tržištu bez uslova kakve imaju zemlje u okruženju, i molimo nadležne da ovu našu poruku ozbiljno shvate", poručuju poljoprivrednici.

Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o upućivanju zakona o dopuni zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru. 

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Populista

29.03.2017 11:07

Kako nekog nije sramota da piše ovakve gluposti. Naime, Plavi dizel, koji recimo u Srbiji ne postoji, bio bi oslobođen akcize, ali to bi i dalje bilo manje od postojećeg podsticaja, čak i sa povećanjem akcize. Po pravilniku UIO iznos akcize za dizel gorivo je 0,35 KM po litru, dok je podsticaj za poljoprivrednike u Republici Srpskoj 0,60 KM/l. Sa dodatnih 15 feninga, akciza će iznositi 0,50 KM/l, što je i dalje najniži iznos u regionu, a podsticaj će i dalje biti viši od iznosa akcize (0,60>0,50), što za stotninu pismenog znači da će podsticaj i dalje biti veći od iznosa povlastica, koje bi se dobile uvođenjem famoznog Plavog dizela, gdje se samo akciza ne bi plaćala, odnosno efekat bi bio lošiji i za poljoprivrednike i za putare, ali bi zato nastavnici fizičkog možda bili zadovoljni

ODGOVORITE
Name

Perica

29.03.2017 11:53

Čim stranku vode difovci daleko im je kraj.

Name

Miso

29.03.2017 11:55

Tacno tako! Samo kad bi ovi levati koji vode seljake to mogli da shvate. To je grupa interesdzija koja parazitira na grbaci drustva i jedino sto znaju je da dizu bunu. Vama hvala na ovoj analizi...

Name

Gradjanin

29.03.2017 13:03

A ostale gradjane ko šiša,povecanje poreza donosi dobit budzetu ali do jedne tacke,posle pocinje pad.Spasce prodaja i potrosnja goriva automatski cim se povecaju akcize.

Name

Realno

29.03.2017 13:27

Populista Nije isto kad je cijena dizela 2,00 KM minus 0,60 KM, pod uslovom da bude taj plavi dizel u odnosu na 1,85 KM minus 0,60 KM. Druga stvar gorivo će da poskupi u jeku sezone proljećnih radova a taj plavi dizel ako ga bude će stići tipa u junu, možda... Druga stvar, spominjete Srbiju, u kontekstu skupljeg goriva a ne spominjete koliko košta sve ostalo u Srbiji vezano za poljoprivredu (sjemenski materijal, vještačko đubrivo, hemijska zaštitna sredstva...) što je i duplo jeftinije u odnosu na BiH...

Name

Naprijed

29.03.2017 11:22

Nemate sta da pitae, unistavaju sve pa i poljoprivredu, bez ikakvog pardona plackaju vlastiti narod, a vi dajete saopstenja i cekajte 2018. godinu. Omalozavaju vas, jasu i kinje godinama, a vi samo saopstavate da ce te ih kazniti na izborima. I tada ce vam dati mrvice i glasacete za njih. Niste vrijedni podrske. Skapajte!

ODGOVORITE