Partizan će igrati Evropu! A koja riječ o dugu crno-bijelih...

Na sajtu UEFA, odnosno Suda za sportsku arbitražu, potvrđeno da će Partizan moći da igra utakmice u evropskim takmičenjima naredne sezone.

Fudbal 28.03.2017 | 18:30
Partizan će igrati Evropu! A koja riječ o dugu crno-bijelih...
Partizan i njegovi navijači mogu da odahnu.

Sud za Sportsku arbitražu u Lozani (CAS) zvanično je potvrdio da će Partizan igrati naredne sezone u evropskim takmičenjima.

Sud je, zapravo, konstatovao da su Partizan i organi Evropske fudbalske unije (UEFA) napravili sporazumni dogovor o poništenju jednogodišnje zabrane igranja u Evropi.

A tom kaznom zaprećeno je Partizanu zbog "kršenja finansijskog fer-pleja". Krajem prošle godine, inspekcija UEFA bila je u Partizanu, "pročešljala" dokumenta, pa je potom poslata odluka o jednogodišnjoj suspenziji na godinu dana.

Partizan se odmah žalio na tu odluku i na vreme je poslao dicisplinskom organu UEFA.

S obzirom na to da su se dve strane u međuvremenu poravnale, Sud (CAS) je to konstatovao i prihvatio.

"FK Partizan je, u međuvremenu, priložio, nove dokaze sudu koji pokazuju da klub jeste napravio dogovor sa vlastima u Srbiji u vezi sa reprogramom poreskog duga", navodi se u odluci CAS-a, uz rečenicu da će Partizanu, s obzirom na to da je zadovoljio potrebne uslove, biti omogućeno da igra u nekom od evropskih takmičenja naredne sezone.

VULETIĆ o STRUKTURI DUGA
 
Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić je više puta pričao o strukturi duga kluba. Rekao je da je Partizan od decembra 2014. godine do danas isplatio čak 6,8 miliona evra bivšim igračima, trenerima, od kojih mnogi nisu bili blagonakloni prema klubu.

Na opaske mnogih da je gotovo neverovatno da je klub zbog 370.000 evra duga (prema klubovima) doveo sebe u ovu situaciju, a da je kroz Partizan proteklih godoina "prošlo" na desetine miliona evra, Vuletić je odgovorio:

"Partizan nije klub koji bi, nasuprot bilo kakvim tendecioznim optužbama kojih smo se naslušali,  dozvolio sebi da zbog 400.000 evra ostane bez evrolicence. Bilo je pitanje kako je moguće da klub, u koji je ušlo toliko novca, nema tih 400.000 evra. Ali, sad ću reći podatak: od 31. decembra 2014. godine do današnjeg dana Partizan je raznim poveriocima, od kojih su neki i naši fudbaleri, naši bivši i treneri, naši uvaženi sportski radnici, isplatio čak 6.800.000 evra potraživanja. To je izuzetno velika cifra".

"Samo u maju 2016. godine pri pretposlednjem monitoringu kontrolnih organa UEFA, Partizan je platio 810.000 evra trojici igrača, koji su stali na stanovište da Partizanu treba zabraniti učešće u Evropi ako ih ne isplati do poslednjeg evra. Partizan je, uprkos svemu tome, dugove servisarao (plaćao). Postoji preporuka glavnog istražitelja UEFA da do 31. januara isplati dugove i dobije evro-licencu, što je inače praksa koja se, gotovo bez presedana, sprovodi. Zašto se to sada nije dogodilo, nije pitanje za mene".

Partizan je, podsetio je Vuletić, već tri puta u bliskoj prošlosti bio suočen sa ovim problem. Sva tri puta (2008, 2001. i 2013. godine) kada je na vlasti u Partizanu bio Dragan Đurić.

"Te 2013. godine, Partizan je, uz finansijsku kaznu dobio i uslovnu kaznu izbacivanja iz evro-takmičenja na godinu dana. Uprava kojoj pripadam došla je u Partizan 24. oktobra 2016. godine, a deo u decembru 2014. godine. Dakle, nasledili smo i ove presude i ove potencijalne kazne, a sve tri su se dogodile u vreme Dragana Đurića", naglasio je potpredsednik Partizana.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar