Uskoro optužnice za zločine OVK?

Prve optužnice Specijalnog tužilaštva za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova mogle bi da budu objavljene u maju mesecu, pošto se kosovski Ustavni sud izjasni o usvojenom Pravilniku o postupku i dokazima Specijalnog suda.

Srbija 28.03.2017 | 15:15
Uskoro optužnice za zločine OVK?
Specijalni sud za zločine OVK usvojio je Pravilnik o postupku i dokazima (Statut) i prosledio ga na potvrdu kosovskom Ustavnom sudu koji u roku od 30 dana treba da utvrdi da li je Pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, saopštio je taj sud.

Pravilnik će stupiti na snagu sedam dana pošto Ustavni sud utvrdi da je taj dokument u skladu sa Poglavljem II ustava.

Kad Pravilnik o postupku i dokazima stupi na snagu, Specijali sud (odnosno njegova veća) moći će da počnu sa radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Dejvida Švendimana će moći da mu podnese prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužilaštva, potreban je jer se na njihov rad ne primenjuje standardni Zakon o krivičnom postupku Kosova, ukazano je u saopštenju.

Pravilnik inače, reguliše vođenje sudskog postupka pred Specijalizovanim većima na svim nivoima, od veća Osnovnog suda, preko veća Apelacionog suda do veća Vrhovnog suda i reguliše dužnosti sudije za prethodni postupak.

Sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda usvojile su svoja pravila o postupku, koja će biti uneta u Pravilnik.

Taj Pravilnik, kako je saopšteno, naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima.

"Pravilnik o postupku i dokazima sudije su usvojile nepuna dva meseca po izboru na svoje funkcije, čime su ispoljili izuzetno znanje, profesionalnost i čvrstu rešenost da postupak pred Specijalizovanim većima bude temeljan, efikasan i pravičan", izjavila je predsednica Ekatarina Trendafilova.Sudije su na plenarnoj sednici pored Pravilnika usvojile i Kodeks sudijske etike i Pravilnik o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća.

Kodeks sudijske etike propisuje profesionalne kriterijume koji se odnose na sudije i predviđa disciplinske mere u slučaju povrede dužnosti. Pravilnik o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća reguliše postavljanje sudija u određene panele Specijalizovanih veća.

Kodeks i Pravilnik stupili su na snagu odmah po usvajanju i objavljeni su na internet stranici Specijalizovanih veća.

Pravilnik o postupku i dokazima će biti javno dostupan kad Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi da li su odredbe u skladu sa Ustavom.

Misija Euleks je početkom februara imenovala 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK, među kojima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Specijalni sud koji će suditi po optužžnicama za ratne zločine visokih oficira bivšše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Glavni tužžilac ovog ad hok suda je američki pravnik Dejvid Švendimen, a njegove prve optužnice se, kako je ranije najavljeno, očekuju u prvoj polovini ove godine, odnosno pošto Pravilnik stupi na snagu.

Tek nakon podizanja optužnica biće poznato ko će biti procesuiran pred sudom jer se istrage drže u najvećoj tajnosti.

Sud će, kako je ranije zvanično saopšteno "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istražživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Vilijamsona je nasledio Švendiman, takođe Amerikanac.

Pomenuti sud čije će sedište biti u Hagu ima nadležnost za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Inače, Ustavno veće Specijalnog suda čine sudije Roland Dekers iz Holandije, En Pauer Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije.

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske.

Za sudije su imenovani i Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonija, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van dej Vajngart iz Belgije.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar