25 god.od zločina nad Srbima

U Sijekovcu kod Broda danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Srbima koje su ubile regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH.

Republika Srpska 26.03.2017 | 14:23
 25 god.od zločina nad Srbima
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko–tuzlanski Hrizostom poručio je nakon služenja parastosa u Crkvi Svete velikomučenice Marine u Sijekovcu, kod Broda, da je svako sjećanje na nevino stradale žrtve bolno, ali da se jedina utjeha nalazi u Bogu. Parastos je služen povodom 25 godine od stradanja 46 srpskih civila iz ovog mjesta 1992. godine.

"Najstrašnije je to što su ove žrtve stradale od onih koje su poznavali, sa kojima su živjeli. Ovdje smo da se molitveno sjetimo svih onih koji svoje živote nevino izgubiše kao djeca Vitlejemska", rekao je vladika Hrizostom.

Episkop zvorničko–tuzlanski je sve prisutne pozvao da se danas sjete ovih nevinih žrtava i pomole se Bogu da ih upokoji i smjesti tamo gdje su i svi sveti."Nećemo ih zaboraviti, nego ćemo iz njihovih stradanja tražiti pouku", poručio je vladika Hrizostom.

Nakon parastosa vijence na Spomen-obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije Srpske i rodbina ubijenih Sijekovčana, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, pomoćnik ministra za rad i boračka pitanja Srbije, delegacija opštine Brod i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Vijence je položila i delegacija udruženja proisteklih iz odbrambeno – otadžbinskog rata, predstavnici Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žene, djeca i starci, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Marine.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, dok je Haški tribunal ovaj predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim Formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u Sijekovcu u nekoliko navrata 1992. godine zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

Savanović: Dugujemo zahvalnost žrtvama

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Sijekovcu da je srpski narod dužan zahvalnost svim žrtvama koje su dale svoje živote u toku odbrambeno - otadžbinskog rata devedesetih godina i tako verifikovale Republiku Srpsku i sve ono što imamo danas.

Savanović je rekao da ovaj zločin govori o mržnji i pristupu koji je neljudski i koji je kroz istoriju nečastan.

"Nečastan je jer je došao od naših komšija sa kojima smo živjeli i sarađivali, a kada im se ukazala prilika, kao što se ukazala devedesetih godina, učinili su to što su učinili u Brodu", rekao je Savanović novinarima.Kojić: Zločin ostao nekažnjen

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić rekao je da je zločin u Sijekovcu nekažnjen, jer je jedina kazna pravosnažno izrečena presuda Zemiru Kovačeviću.

"Najveći problem je što Hrvatska ne želi da se suoči sa tim da je počinila stravične zločine i izvršila agresiju na kompletnu Posavinu", izjavio je Kojić na obilježavanju stradanja srpskih civila u Sijekovcu.

On je naveo da postoji protokol o saradnji Tužilaštva BiH sa državnim tužilaštvom Hrvatske, ali da je to samo "mrtvo slovo na papiru".

"Ne možemo procesuirati hrvatske državljane, jer je Hrvatska prije dvije godine zabranila pristup arhivi i dokazima, a to je loša poruka da u regionu ne postoji volja za suživotom i saradnjom", rekao je Kojić.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da Tužilaštvo BiH nije pokrenulo ništa kada je riječ o zločinu u Sijekovcu od kada je taj slučaj predat Haškom tribunalu 2001. godine.

On je upozorio da članovi porodica stradalih umiru i da je svjedoka sve manje.

Izvor: Srna
Foto: Nezavsine/Srna/RAS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

26.03.2017 15:53

MOŽDA DA MAMA MUNIRE NEŠTO KAŽE I O SRPSKIM ŽRTVAMA ILI JE NA FONU TAKOZVANE MEDJUNARODNE ZAJEDNICE ZA KOJU SRBI NE MOGU BITI ŽRTVE, NI U PRVOM NI U DRUGOM SVJETSKOM RATU, A NITI 1991. GODINE. OPSTAĆEMO BUDITE SIGURNI.

ODGOVORITE
Name

za pravdu

26.03.2017 16:53

Pa gdje su sada komsije iz Broda,Dervente, Plehana...Mogo bi ti odgovoriti ti nisi nikog izgubio...Munira jeste mnogo...