Izetbegoviću vrijeme isteklo

Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić poručio je večeras da je krajnje vrijeme da iz politike ode lider SDA Bakir Izetbegović,jer je on, kako je rekao, zadnja vrsta ratnog lidera na Balkanu.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 23:06
Izetbegoviću vrijeme isteklo
Radončić je izjavio da Izetbegović ima 25 godina vrlo neuspješne vlasti, da se ponaša kao sultan, kao i da SDA za vrijeme svoje vladavine nije dala ozbiljan ekonomski rezultat u BiH.

Lider SBB-a je rekao da je ta stranka ušla sa SDA u koaliciju uprkos, kako je naveo, montiranim optužnicama protiv njega, zato što je BiH prijetio kolaps, ne samo na unutrašnjem planu, već i na putu prema članstvu u EU.

Radončić je za RTRS izjavio da je i SBB, poput SDS-a, u "tehničkoj koaliciji" sa SDA, zbog čega i on lično trpi udare Izetbegovića.

On je ocijenio da sa Izetbegovićem više niko od lidera značajnih stranaka u BiH ne želi da razgovara u četiri oka, te da je takva politika lidera SDA dovela do nepovjerenja, a Bošnjake do izolovanosti.

"To je politika koja nas sa 2017. vraća na 1997. godinu i to je naš realan problem koji ćemo demokratski riješiti", rekao je Radončić.

On je izrazio nadu da će SBB biti najsnažnija partija u Federaciji BiH nakon opštih izbora 2018. godine, dodajući da Bošnjaci znaju ko ih je lagao i o neuspjelom zahtjevu za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Radončić je poručio ljudima iz SDA da se presaberu kada je riječ o rješavanju mnogih važnih političkih pitanja u BiH, među kojima je srpsko-bošnjački dijalog, stabilnost odnosa ta dva naroda, kao i BiH i Srbije, koja je političkom Sarajevu pružila ruku.

On je ocijenio da je najveći dobitak nakon posljednjih turbulencija to što je srpski politički faktor shvatio da su zajedničke institucije BiH i njihove prema Dejtonskom sporazumu.

Kada je riječ o proslavi Dana Republike Srpske 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Radončić je naveo da Srpska mora poštivati odluku tog suda i naći drugi dan, kao što i Bošnjaci treba da prihvate odluku Međunarodnog suda pravde o zahtjevu za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

On je istakao da se mora zaustaviti proces prema kome Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva kako bi poboljšali odnose sa Hrvatima u BiH, kao i sa Hrvatskom.

Lider SBB-a je rekao da Bošnjaci kao najbrojniji narod moraju obezbijediti da se svi narodi u BiH komotno osjećaju u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Radončić je rekao da odluku u slučaju "Sejdić-Finci" treba sprovesti, ali da to neće moći da se uradi ako politički lideri budu jedni drugima podvaljivali.

On je naveo da će ubrzani evropski put i razvoj onemogućiti eventualne ratne sukobe u BiH, donijeti prosperitet svih naroda i skloniti sa političke scene najveće kočničare tih procesa.

"Stvar je da iskreno, kao svi lideri u BiH, prihvatimo tu ideju, da svako zaboravi da je moguća podjela na troje i da obezbijedimo ekonomski razvoj i investicije", zaključio je Radončić.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Sjeverna Koreja

22.03.2017 22:22

Naravno da istice vrijeme njemu, a i svima nama. Najmanje sto BiH treba je kult licnosti.

ODGOVORITE
Name

Zero

22.03.2017 22:58

Vise je Fahro na stranackoj funkciji od Bakira. Bakir je tek prije dvije godine zamjenio rahmetli Tihica.

Name

rumunija

23.03.2017 04:52

Sve stranke razvaliti,zlo nevidjeno!

Name

Za "ZERO"

23.03.2017 05:55

Kada se kotarisemo sljama Sandzackog tek onda mislim da normalno mozemo izabrati neke nove ljude i buducnost. U Sarajevu se nova godina slavila od postojanja i alkohol pijo dok u Novome Pazaru kazu mi smo muslimani mi to ne slavimo. Trazi na youtube "nova godina novi pazar". Eeeee takve vrijednosti i razmisljanja Bih NE TREBAJU. Daleko im kuca od Bosne..

Name

Kowalski

22.03.2017 22:23

Реално би Фахро могао у Предсједништво ко Црногорац из реда осталих.

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2017 22:35

Memoze ni kao takva solucija tj. iz reda ostalih. Njegovo je kod bosnjaka isteklo onoga trena kad je pokazao zadovoljstvo sto je gorjela zgrada predsjednistva. Bakir je licnost za njega.

Name

Kiki

22.03.2017 22:24

Evo Scepe, tajni agent 007.Ovo je neki izvjestaj za CIJU. Bakir mu dodje ko neka vrsta ratnog lidera...jest vala. Bio je Bakir dobro u sefu zakljucan..hahaha.

ODGOVORITE
Name

Zajebant

22.03.2017 22:24

E samo nas ti ne spašavaj kao Boga te molim.

ODGOVORITE
Name

Crna guja

23.03.2017 02:09

KO MI KAŽE MAFIJAS

ODGOVORITE
Name

Kiklop

23.03.2017 05:03

I ti si svoje otpjevao, zajedno sa Bakirom. Daleko vam kuca bila, obadvojici.

ODGOVORITE
Name

bosanac

23.03.2017 05:09

Pa ovak KOS-ov saradnik je posljedni u BIH koji bi trebao bilo kome dijeliti lekcije. U mnogo afera upetljan. Koliko procesa ima već na vratu. Ko se to jos vozi blindiranim vozilom u BiH. Pitam se zašto. Valjda zbod svog postenja....

ODGOVORITE
Name

Moda IV

23.03.2017 11:50

Dodik se vozi u blindiranom autu.

Name

Xxl

23.03.2017 06:14

Ko imali pameti ima ovoga lika je davno procitao,on je svoje zavrsio prije nego sto je I poceo, to je jedan manipulator, lazov, licemjer profiter I pohlepan covjek kojemu je samo novac I materijalno bogatstvo sveto I nista drugo, ko mu vjeruje ili je glup ili ima interes neki, pogledaj mu sami face I sve ce ti se samo kazati, nikad ti Fahro neces zasjesti u stolicu u Predsjednistvu , svako zna da si ti podsticao paljenje te zgrade.Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

hm

23.03.2017 06:30

Vazno je da je on dao intervju za RTRS to je Dodin pajdas! R. Srpska opljackana i unistena sad treba preci na Federaciju! To je Fahrin plan da zajedno sa Covicem pohara ono malo sta je ostalo u Federaciji!

ODGOVORITE
Name

ZOKA

23.03.2017 06:45

Ne vjerujem da I tebe Bosnjaci nesto gotive , dzaba si se zacesljo. moj Fahro.lp

ODGOVORITE
Name

Đedo

23.03.2017 07:52

Sve lidere treba zamjeniti, i u Rs i u federaciji BIh i provjeriti, koliko su pokrali , i staviti mladu generaciju, koja nema nacionalističkih opterećenja.... da narod počne disati .... inače, cela BiH i Rs biti najsiromašnija zemlja na svijetu! sada je na drugom mjestu!

ODGOVORITE