Sjeverna Koreja ponovo testira!

Sjeverna Koreja izvela je još jedno testiranje raketa, međutim ono nije bilo uspješno jer je raketa eksplodirala nekoliko sekundi nakon lansiranja, navode iz SAD.

Svijet 22.03.2017 | 08:57
Sjeverna Koreja ponovo testira!
Južna Koreja je saopštila da je ovo novo testiranje raketa izvršeno iz grada Vonsan na istočnoj obali, ali nije mogla da da više detalja o ovoj novoj probi, prenosi Rojters.

AP navodi da se novo lansiranje rakete desilo svega tri dana nakon što je Sjeverna Koreja potvrdila veliki napredak u svom programu razvoja raketa, međutim ovo neuspjelo testiranje bi moglo da znači da on i nije toliko napredan.

Ranije ovog mjeseca ta zemlja je ispalila četiri balističke rakete koje su pale u vode Japana, što je izazvalo burne reakcije od Seula do Tokija i predstavljeno je kao vježba za napad na američke baze u Japanu.

Za sada Sjeverna Koreja nije pokazala nikakav znak da želi da odustane od namjere da razvije interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može da pogodi američki kontinent. Tokom 2016. ona je sprovela više raketnih proba i imala dve nuklearne robe.

Sjeverna Koreja ispalila je raketu jutros iz vazdušne baze u istočnoj luci Vonsan ali to izgleda nije uspjelo, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane i dodalo da se analizira koja vrsta rakete je upotrebljena.

Američka vojska je potvrdila da je neuspjelo ispaljivanje rakete, navodeći da je ona eksplodirala neposredno poslije lansiranja.

"Pacifička komanda je detektovala neuspjeli pokušaj lansiranja sjevernokorejske rakete u okolini Kalme. Izgleda kao da je raketa eksplodirala nekoliko sekundi po lansiranu", rekao je portparol američke komande Dejvid Benham.

U nedjelju sjevernokorejski lider Kim Džong Un je lično nadgledao "uspješnu" probu, kako je Pjongjang saopštio, novog motora za projektil koji može biti modifikovan i upotrebljen za raketu.

Južna Koreja je to protumačila kao znak da Sjeverna Koreja pravi znatan napredak na balističkom polju.

Sjeverna Koreja sprovodi razne probe u trenutku kada Vašington i Seul izvode godišnje zajedničke vojne vježbe. Ti manevri uvijek iritiraju Pjongjang koji ih smatra generalnom probom za invaziju.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar