Analiza - video: "Makazice" - kraljica fudbala...!

Spektakularan gol Uroša Đurđevića proteklog vikenda, inspirisao nas je za ovaj tekst, tačnije podsećanje na neke sjajne golove koje smo gledali na našim terenima.

Fudbal 20.03.2017 | 23:30
Analiza - video: "Makazice" - kraljica fudbala...!
"Makazice". Jedan od najlepših, najatraktivnijih poteza u fudbalu.

Kao Pele u legendarnom filmu "Beg u pobedu" (Escape to Victory, 1981. godine). Stiv Mekvin centrira u šesnaesterac tima sastavljenog od nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu, a Brazilac pravi akrobaciju i postiže gol, koji je naterao i nemačkog oficira da poskoči sa stolice i da mu aplaudira.Čuveni italijanski trener Arigo Saki jednom prilikom je ovo rekao o "makazicama":

"Makazice su posledica tehničko-taktičke greške u toku igre. Ako je igrač prinuđen na akrobatiku, znači da se nije dobro kretao. Loše je pratio akciju saigrača i zauzeo je pogrešnu poziciju za udarac. Golman je u mnogo većoj opasnosti kada je lopta ispred napadača, a ne iza njega".

Možda i jeste tako, ali je takođe i pokazatelj inteligencije fudbalera, koji u datom momentu oseti/predvidi/zna da je to jedini način da zapreti protivniku, da izvede taj zahtevan udarac, pa šta bude.

Donosimo vam neke od takvih golova koje smo gledali na našim terenima:

Uroš Đurđević, Partizanova "gol-mašina", proteklog vikenda je protiv Voždovca postigao baš takav gol. Lepotica!Na sličan način je svojevremeno, fudbaler Crvene zvezde Nebojša Krupniković, u "večitom derbiju" 1995. godine, postigao jedan od najlepših golova u susretima dva najveća srpska kluba.

Podsetite se i tog gola:Nedavno je gol na ovakav način postigao fudbaler niškog Radničkog Saša Stojanović u meču protiv Napretka u Kruševcu (snimak od 02:46)Fudbaler Crvene zvezde Luka Adžić dao je gol makazicama u meču protiv Bačke, 25. februara 2017. godineSpektakularan gol Ognjena Ožegovića u meču Vojvodina - Javor (2. avgust 2015. godine)Bivši fudbaler Partizana Ivan Šaponjić postigao je atraktivan gol u meču protiv BATE Borisova (avgust 2015. godine)Srpski fudbal poslednjih godina obogaćen je fudbalerima iz Brazila. Pojedini su opravdali ono što se o Brazilcima misli u celom svetu - nije dovoljno dati gol, mora to da bude atraktivno.

MAKAZICE KLEA (Partizan - Hajduk Kula, 2010)Brazilac Kleo je, dok je igrao u Partizanu, dao još jedan takav golMAKAZICE BRAZILCA TIJAGA (Sloboda Užice - Jagodina, 2013. godine)I MOREIRA, bivši igrač Partizana, dao je gol makazicama, ali u dresu Vojvodine (protiv BSK-a 2012. godine)MAKAZICE DAVORA ŠKERJANCA, igrača Voždovca (protiv Napretka u Kruševcu 2014. godine) - od 00:48:Nastaviće se... Valjda!

Komentari / 0

Ostavite komentar