Opasnost od ptičjeg gripa još nije prošla

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba upozorio je da se ne može isključiti mogućnost novih slučajeva ptičijeg gripa, s obzirom na to da bolest prenose divlje ptice čija migracija još traje.

Republika Srpska 20.03.2017 | 09:03
Opasnost od ptičjeg gripa još nije prošla
Kalaba kaže da pojedine evropske zemlje i dalje prijavljuju nove slučajeve ove bolesti.

On je rekao da u BiH još nije zabilježena pojava bolesti kvrgave kože, ali da je nemoguće u potpunosti spriječiti pojavu bolesti plavog jezika i kvrgave kože jer ih prenose vektori.

Prema njegovim riječima, povećan broj slučajeva ovih bolesti posljedica je brojnih faktora, a ne mogu se zanemariti ni klimatske promjene, velike migracije stanovništva, pojačan promet robe i ljudi i slično.

Kalaba ističe da je, osim vakcinacije životinja oboljelih od bolesti plavog jezika i kvrgave kože, te držanja peradi u zatvorenom prostoru za vrijeme migracije divljih ptica i sprečavanje kontakta divljih i domaćih ptica, kontrola prometa jedna od mjera sprečavanja unošenja tih bolesti.

Kalaba je rekao da Kancelarija za veterinarstvo BiH redovno prati situaciju u svijetu i donosi uputstva o zabrani uvoza pošljiki kojima se ove bolesti mogu unijeti.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar