Njemačka negira da duguje novac NATO

Njemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen odbacila je danas tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trampa da Njemačka Sjevernoatlantskoj alijansi duguje ogromne sume novca za odbranu.

Svijet 19.03.2017 | 12:47
Njemačka negira da duguje novac NATO
"Ne postoji račun za dugovanja u NATO", istakla je Lejenova, navodeći da je pogrešno povezivati cilj Alijanse da članice do 2024. godine daju dva odsto od ekonomske potrošnje za odbranu samo za savez.

Ona je naglasila da je potrošlja za odbranu odlazi i na evropske i mirovne misije UN,te u doprinos za borbu protiv terorizma.

Prema njenim riječima, želja je svih da se teret podijeli ravnomjerno i da bi se to dogodilo mora se imati "moderan bezbjednosni koncept" koji obuhvata moderan NATO,ali i evropsku odbrambenu uniju i investicije u UN.

Tramp je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter dan nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u Vašingtonu naveo da Njemačka duguje velike sume novca NATO i SAD koje moraju biti isplaćene za snažnu i veoma skupu odbranu koju dobija ta zemlja.

Tramp je od Njemačke i drugih članica NATO zatražio da ubrzaju napore za ispunjenje ciljeva za odbrambeni budžet Alijanse.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar