Bugarska spremna da zaštiti granicu

Bugarska je saopštila da je spremna da pojača patrole i završi ogradu duž jugoistočne granice sa Turskom u pokušaju da zadrži eventualni novi priliv migranata.

Svijet 18.03.2017 | 21:43
Bugarska spremna da zaštiti granicu
Sofija ovu poruku upućuje u trenutku kada je Turska u odvojenim sporovima sa Bugarskom i EU, što budi zabrinutost da bi Ankara mogla da dozvoli navalu tražilaca azila preko granica, primećuje AFP.

"Spremni smo da zaštitimo granicu zemlje na način koji nam zakon omogućuje", rekao je bugarski ministar odbrane Stefan Janev tokom posete pograničnom gradu Malo Trnovo.

On je naveo da će još 24 kilometra zaštitne ograde biti spremno do maja meseca, dodavši da je nekoliko stotina pograničnih policajaca i još 200 vojnika poslato u patrole duž granice, iako se i dalje registruje mnogo manji broj migranata u poređenju sa prošlogodišnjom situacijom.

Bugarska je gnevna zbog otvorene podrške koju Turska pruža partiji turske manjine u toj zemlji pod nazivom Dost, a koja prvi put učestvuje na opštima izborima u Bugarskoj, navodi francuska agencija.

Sofija je oštro kritikovala Ankaru zbog toga što poziva bugarske građane koji žive u Turskoj - a kojih ima oko 200.000. - da glasaju za Dost, i taj potez je nazvala "direktnim mešanjem u bugarska unutrašnja pitanja".

Vlada u Sofiji pozvala je u četvrtak na razgovor turskog ambasadora, a takođe je pozvala na konsultacije svog izaslanika u Turskoj.

Istovremeno, Ankara je u širem sporu sa EU nakon što je nekoliko njenih članica sprečilo turske ministre da drže skupove u njihovim gradovima uoči aprilskog turskog referenduma o proširenju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kao rezultat, Ankara je zapretila okončanjem sporazuma koji je 2016. postigla sa EU u cilju smanjenja priliva migranata u Uniju, što bi moglo da postane veliki problem za Bugarsku, koja sa Turskom deli granicu dugu 270 kilometara i mogla bi se prva naći na udaru novog migrantskog talasa, zaključuje francuska agencija.

Bugarska je prošle godine podigla ogradu sa bodljikavom žicom u dužini od 200 kilometara kako bi zaustavila priliv sirijskih, agvanistanskih i drugih migranata.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dagi

19.03.2017 08:29

Zrena i Bugarima zabraniti u Eu, vecinom vole da kradu u Eu...

ODGOVORITE