EU podržava ideju o carinskoj uniji

Pozdravljam aktivan doprinos Srbije regionalnoj saradnji i konkretne ideje koje vode daljoj integraciji trgovine, uključujući i prijedlog da se to ostvari kroz carinsku uniju, rekao je komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han.

Region 16.03.2017 | 09:45
EU podržava ideju o carinskoj uniji
Povodom namjere srpskog premijera Aleksandra Vučića da na samitu lidera balkanske šestorke koji se danas održava u Sarajevu predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima, Han, koji će učestvovati na skupu, ističe za "Politiku" da nema sumnje da će viši stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim.

Komesar za proširenje smatra da bi države ovog dijela Evrope, koji je na putu ka članstvu u EU, trebalo da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere kako bi se poboljšali kretanje kapitala i radne snage, trgovina robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

"Sve će to privući više stranih direktnih investicija i dovesti do većeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Zato Evropska unija podržava progresivno uspostavljanje zajedničkog tržišta u zemljama regiona, na osnovu pravila i principa EU, koji uključuje i carine, što su sve koraci koji vode osnivanju carinske unije na Balkanu", kaže Han koji je uvjeren da će na sljedećem samitu balkanske šestorke koji će se održati na leto u Trstu, sve zemlje regiona uspjeti da se dogovore o konkretnima koracima kako da se izgradi snažno i konkurentno tržište zapadnog Balkana.

Na pitanje šta očekuje od sarajevskog skupa Han podsjeća da je prošle nedjelje Evropski savjet ponovo potvrdio svoju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana".

"Šefovi država i vlada EU ostaju privrženi i angažovani na svim nivoima u naporima da se podrži zapadni Balkan u sprovođenju evropski orijentisanih reformi i projekata.

Ali u vrijeme kada postoji opasan izazov zbog pojačane nacionalističke retorike, zapadni Balkan mora više nego ikada da pojača regionalnu saradnju. Očekujem da će premijeri na skupu u Sarajevu zajedno sjedeti i razgovarati o izazovima i mogućnostima kako da se produbi saradnja u regionu, koja bi bila u korist njihovih građana. Takođe očekujem od njih da preuzmu vlasništvo nad ovim procesom koji je važan za zapadni Balkan, čiji je cilj da bude dio porodice EU", rekao je on.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pajser

16.03.2017 09:11

Koja budalestina svesmo to imali i oni su to pokvarili, ali propasce i eu jakome podsjeća na JUGU

ODGOVORITE
Name

Johan Fon Graf

16.03.2017 09:47

Bravo potrčko.... Johan Fon Graf će biti prezadovoljan tvojom upornošću.....da Novomatic sa Adiko Bankom bude financijski gospodar balkana....BOOK OF RA ! ! !

ODGOVORITE
Name

dr

16.03.2017 10:11

Napokon nesto pametno da se uradi i od interesa za svakoga!

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2017 13:07

Izvoz-uvoz,Pristina-Tirana i obrnuto......!