Bolidi Formule 1 srču kao ruska vozila!

Niko se nije nadao da će novi aerodinamički propisi i gas do daske u krivinama toliko povećati potrošnju goriva koje će se u budućnosti štedeti.

Ostali sportovi 18.03.2017 | 12:15
Bolidi Formule 1 srču kao ruska vozila!
Bar na računaru i u projektnom birou je delovalo da će povećanje tanka F1 bolida sa dosadašnjih 100 na 105 litara zapremine biti dovoljno da se utoli „žeđ“ novih motora. Međutim, sada ispada da nije tako. Povećana masa, novi aerodinamički paketi i gas do daske u krivinama pokazuju potpuno druge telemetrijske podatke. Proračuni su bili pogrešni...

Naravno, sada je tako kako jeste i tu smo gde smo. Proizvođači motora i ekipe su saterane u mišju rupu, pa će morati i da ekonomišu. Naime, na nekim trkama sasvim sigurno vozaći neće smeti da arče benzin kroz auspuh tek tako. Dobar primer su staze u Bahreinu i Rusiji gde će se u određenim fazama trke primenjivati ekonomičan metod vožnje zbog potrošnje goriva.

Na kraju, to bi moglo da utiče i na rezultate. Ko bude najrentabilniji potrošač naći će se u izvesnoj prednosti. Takva situacija mogla bi doneti i potpuno nov pogled na predviđanja perspektiva timova i vozača u novoj sezoni.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar