Analiza - Magija Kopa Libertadoresa: Šapekoense ponovo u avionu!

Ovaj put bez Meksikanaca, sa očerupanim šampionom. . .  Brazilci i Argentinci žele da povrate primat!

Fudbal 07.03.2017 | 22:00
Analiza - Magija Kopa Libertadoresa: Šapekoense ponovo u avionu!
Punih sedam godina trajala je dominacija južnoameričkih velesila. LDU Kito je bio poslednji tim van Brazila i Argentine koji se domogao titule šampiona. Sve do prošle godine kada se Atletiko Nasional popeo na tron. I ove će biti glavni favorit koji nije iz dve najfudbalskije države kontinenta.

Međutim, Atletiko je, kao i mnogi južnoamerički timovi pre njega, morao i da plati ceh.  Dobri rezultati privukli su najveće evropske klubove kao lešinare. Miguel Borha, Marlos Moreno, Davinson Sančez karijere će nastaviti na Starom kontinentu. Orlando Berio, Alejandro Gera, Sebastijan Perez, Džonatan Kopete otišli su za Flamengo, Palmeiras, Boku Juniors, Santos.

I neće samo rasprodaja u Atletiku olakšati posao Brazilcima i Argentincima. Drugi razlog je taj što su Meksikanci odustali od Kopa Libertadores, pošto nisu više mogli da lupaju glavom u zid pokušavajući da usklade kalendar takmičenja sa domaćim šampionatom.

Treće, dve pomenute zemlje daju finansijski najatraktivnije klubove, pa u 32 tima koji će igrati grupnu fazu južnoameričkog pandama Ligi šampiona ima čak osam Brazilaca i šest Argentinaca. Negde u ovo vreme prošle godine, dok su tu bili Meksikanci, Argentina ih je imala šest, Brazil pet.

Statistički gledano, dakle, šanse su im porasle. Organizatori Kopa Libertadores jednostavno žele što više argentinsko-brazilskih megdana, pa će ih već u prvom kolu biti čak tri. Za duel Flamenga sa San Lorencom, šampionom iz 2014. godine, ponovo će, makar privremeno, biti otvorena i kultna Marakana.

Bar u prvim prvim mečevima, Brazilci bi trebalo da imaju blagu prednost pošto su im državna takmičenja odavno počela. Jeste da su krenuli protiv uglavnom slabijih rivala, ali je, samo primera radi, Flamengo u proteklim danima imao i težak okršaj sa Vaskom (1:0), a potom i Fluminenseom (3:3).

Sa druge strane, San Lorenco nije igrao takmičarsku utakmicu od decembra. Sezona u Argentini je trebalo da počne, ali je zbog štrajka igrača odložena, pa su timovi formu održavali u prijateljskim susretima. Nije to isto.

Argentinci će gostoprimstvo uzvratiti u Tukumanu: Atletiko će imati retku privilegiju da ugosti giganta kakav je Palmeiras. David protiv Golijata u pravom smislu te reči. Na sreću Atetiko Tukumana oni su bar morali da prođu kvalifikacione mečeve, pa za razliku od San Lorenca imaju neku sezonu iza sebe. Imajte na umu ako planirate da uplatite tiket: kod kuće su igrali veoma otvoreno, pa je na dva kvalifikaciona meča u Tukumanu viđeno čak osam golova. Većina publike na stadionu je dobar deo utakmice preplakala. Nisu oni navikli na međunarodne utakmice, kamoli na šampiona Brazila.

Nisu ni navijači Godoj Kruza iz Mendoze, mada su to iskustvo osetili 2011. i 2012. godine kada su ispali u grupnoj fazi takmičenja. Sada će biti domaćin Atletiko Mineiru, jednom od najbogatijih klubova u Južnoj Americi.

Doduše, sve se ove utakmice igraju drugog dana takmičenja. Za početak, sve oči fudbalske planete biće uprte u Marakibo u Venecueli gde će Zulija ugostiti Šapekoense sa sve Netom i Alanom Rušelom, preživelim akterima avionske nesreće u kojoj je poginuo maltene kompletan tim malenog brazilskog kluba (iako je malo verovatno da će oni zaista igrati).

Samo to što će igrati, što su uopšte seli u avion i još se nasmejani slikali kao i ona nastradala ekipa, dovoljna je pobeda za Šape.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar