Analiza: Kako je tata Živković obesmislio pravila FIFA-e?!

Kada je Andrija Živković sačekao da mu istekne ugovor sa Partizanom, njegov otac Jovica - prema izveštajima iz Lisabona - osnovao je agenciju kojoj je Benfika platila 4,25 miliona evra za - SLOBODNOG IGRAČA!

Fudbal 08.03.2017 | 22:30
Analiza: Kako je tata Živković obesmislio pravila FIFA-e?!
Zabrana učestvovanja "treće strane" u transferima fudbalera stupila je na snagu, posle nekoliko meseci priprema u FIFA, 1. maja 2015. godine.

Ovim pravilom, FIFA je želela da isključi agencije i finansijere iz posredovanja prilikom prodaje fudbalera, odnosno ograniči procente koje menadžeri uzimaju prilikom sklapanja dogovora na 10-15 odsto, nakon što je nekoliko biznismena napravilo desetine miliona evra učešćem od preko 50 odsto u ugovorima igrača sa raznih strana sveta.

Srpski fudbal bio je posebno pogođen ovom "bolešću", naročito zbog toga što su uprave Crvene zvezde i Partizana, vapeći za bilo kakvim momentalnim prihodom, pristajale da ispod cene prodaju prava na prihod od buduće prodaje svojih mladih zvezda, posmatrajući kako ih potom, uglavnom preko Kipra i Apolona, agencije poput one izraelskog menadžera Pinija Zahavija preprodaju stranim klubovima za mnogo veće sume.

Jedan takav štetan ugovor sa Zahavijem potpisao je Partizan pod upravom tadašnjeg predsednika Dragana Đurića, a ticao se odricanja prava na prihode od prodaje Andrije Živkovića, s tim da je uneta i dodatna klauzula koja je crno-bele obavezivala da isplate obeštećenje trećoj strani ukoliko omaleni dribler ne bude prodat do ulaska u poslednjih šest meseci ugovora - što se kansije i dogodilo.

Ali, nakon što je sadašnji Živkovićev klub, Benfika, objavila detalje finansijskog poslovanja, otkriveno je još nešto - ne samo da je levonogi Nišlija napustio Partizan kao slobodan igrač, odbijajući da produži saradnju sa klubom duže od šest meseci, zbog čega je bio i suspendovan, već je na kraju njegov transfer u Benfiku finiširala sveže osnovana menadžerska agencija u vlasništvu njegovog – oca!

Naime, Jovica Živković, koji je svojevremeno žestoko branio odluke svog tima da ne produži saradnju s Partizanom, a povremeno bio i protiv ponuda koje su za Živkovića stizale u Humsku, tvrdeći da nisu dovoljno dobre za njegovog sina, prema podacima iz izveštaja Benfike osnovao je firmu "Zile Football Management", dana 26. juna 2016. godine, preko koje je devet dana kasnije, 5. jula 2016. zaključen transfer Andrije Živkovića u Benfiku (!?).

Živkoviću je, u međuvremenu, 30. juna 2016. istekao ugovor sa Partizanom, pa je tako postao slobodan igrač, koji bi u normalnim uslovima bio i slobodan da potpiše za strani klub bez obeštećenja. Zapravo, to pravo imao bi bilo kada tokom poslednjih šest meseci ugovora sa crno-belima.

Uglavnom, Benfika je za potpis 20-godišnjeg povremenog "A" reprezentativca Srbije platila 4,25 miliona evra na račun firme "Zile Football Management" čiji je direktor njegov otac, Jovica, pišu "Informer" i "Novosti".

Benfika je tako za slobodnog igrača platila šest miliona evra, jer je 1,75 miliona u troškovima bilo navedeno kao "procenat menadžera".

Partizanu nije pripalo ništa, štaviše klub iz Humske bori se legalnim putem da ne isplati "penale" prema trećoj strani u ovom ugovoru, na šta se klub obavezao kada je pristao da unapred uzme novac "od prodaje igrača" i prepusti ga u ruke menadžerskim "ajkulama", koje su ga i kao slobodnog igrača prodale za ozbiljan novac kada su srpski uslovi u pitanju.

"Informer" piše da Živkovićev otac nije prekršio nijedan zakon ovim potezom, osim što je FIFA pravilo još jednom obesmišljeno, kao i da je napustio Srbiju nedugo nakon što je Andrija potpisao za najveći portugalski klub.

Benfika je trošak opravdala preuzimanjem sportskih i ekonomskih prava na mladog igrača.

Ovako-onako, uvek se pronađe "treća strana", ako već znamo ko je po pravilu oštećena strana...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar