Hoće li proći plan B Hašima Tačija?

Kosovski predsednik Hašim Tači najavljuje skore izmene zakona o bezbednosnim snagama Kosova, čime bi se omogućilo njihovo transformisanje u oružane snage, a istovremeno zaobišle ustavne promene, kao i stav Srba, koji se tome protive.

Srbija 07.03.2017 | 09:30
Hoće li proći plan B Hašima Tačija?
Srpska lista ne učestvuje u radu kosovske skupštine, ali njeni glasovi, kako se tvrdi u Prištini, neće biti potrebni ovog puta da bi se glasalo za izmenu Zakona, odnosno, za Tačijev "plan B", kojim će se "ojačati" uloga KBS do, kako u Prištini veruju, konačnog i zvaničnog formiranja oružanih snaga.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je Tanjugu da su poslanici Srpske liste protiv formiranja kosovske vojske, i dodao da su za donošenje zakona o vojsci potrebni i glasovi srpskih poslanika u Skupštini Kosova.

"Dok imamo odgovorne Srbe u institucijama Kosovo neće biti u mogućnosti da promeni Ustav Kosova i da marginalizuje Rezoluciju 1244 SBUN. Kfor je jedna zvanična vojna formacija ovde, građanima na KiM potrebna je ekonomska, a ne vojna moć", istakao je Simić.

Kako prenose kosovski mediji, Vojska Kosova bi trebalo da bude formirana ove nedelje usvajanjem novog zakona, koji je pripremilo kosovsko predsedništvo i Ministarstvo kosovskih bezbedonosnih snaga.

"Želim da razjasnim da će narednih dana u skladu sa mojim ustavnim moćima, biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane Kosovske vojske, koja će postati realnost, zahvaljujući dopunama zakona o bezbednosnim snagama Kosova", rekao je Tači u nedelju u Prištini.

Zakon navodno predviđa promenu misije KBS i trebalo bi da imaju ulogu u odbrani suverniteta Kosova, a ne kao do sada reagovanje u vanrednim situacijama.

KBS neće moći da kroz ovaj zakon promene svoj naziv Kosovske oružane snage ali je predviđeno da ove snage poseduju odgovarajuće oružje.

O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u kosovsku vojsku poslanici kosovske skupštine trebalo bi da raspravljaju narednih dana.

Transformacija KBS-a je, kako prenosi portal "Kos sev", bila moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini, što su srpski poslanici do sada u više saziva ove skupštine odbijali da učine.

Početkom februara, kosovski predsednik rekao je da nema vremena za gubljenje", i da Skupština Kosova treba "odmah" da donese odluku o osnivanju vojske. Treba učiniti "poslednji napor" da se ubede poslanici aktuelne Srpske liste da glasaju za takvu odluku - ako se to ne desi, onda treba izmeniti i dopuniti Zakon o bezbednosnim snagama Kosova, naveo je tada.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Suti pokrij se

07.03.2017 10:31

Samo odlaganje . To je pitanje vremena .

ODGOVORITE