Počinje gradnja novog GP Gradiška

Posao druge faze izgradnje novog graničnog prelaza Gradiška dobila je firma ITC Zenica.

Republika Srpska 07.03.2017 | 08:27
Počinje gradnja novog GP Gradiška
Kako je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, inače investitora projekta, postupak javne nabavke okončan je zaključenjem ugovora s ovom zeničkom kompanijom.

"Žalbe su u međuvremenu riješene od strane Kancelarije za razmatranje žalbi. Rješenja su konačan upravni akt, što je i bio uslov za pristupanje zaključenju ugovora sa gore navedenim izvođačem", kazali su u UIO BiH.

Pojasnili su da je kompanija ITC Zenica uvedena u posao, te da će radovi, prema sklopljenom ugovoru, trajati 400 kalendarskih dana, ili nešto više od godine. Vrijednost radova je oko 14,2 miliona KM.

Ova informacija je značajnija tim prije jer su nedavno stečeni uslovi i za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, bez kojeg novi granični prelaz gubi svaki smisao. I obrnuto.

Vrijedi podsjetiti, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prije nekoliko mjeseci dalo je saglasnost "Autoputevima RS" za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi.

Na taj način praktično su ispunjene sve obaveze RS, odnosno BiH, kada je ovaj projekat u pitanju, te je sada sve drugo na Vladi Republike Hrvatske, koja treba da završi sve svoje procedure kako bi, prema procjenama, već na proljeće bio raspisan tender za ovaj veliki projekat.

Kada je, pak, novi GP u pitanju, cijeli projekat bio je obilježen kontroverzama.

Naime, nakon što je UIO BiH još krajem 2015. raspisala 15 miliona KM vrijedan tender za drugu fazu gradnje novog prelaza, kao najpovoljniji ponuđač izabran je konzorcijum firmi na čelu sa "Prijedor putevima", sa ponudom od oko 14 miliona KM.

No, to je bio početak jednogodišnje sapunice koja je donedavno trajala, budući da je nakon izbora "Prijedor puteva" uslijedio niz žalbi od strane drugih ponuđača - učesnika u postupku.

Potom je donesena odluka da se cijeli postupak poništava, a na to su podnesene još dvije žalbe od strane dva ponuđača.

"Na izjavljene žalbe doneseno je rješenje od strane Kancelarije za razmatranje žalbi, koje je UIO zaprimila 16. novembra 2016. godine. Prilikom daljeg postupanja u navedenom predmetu UIO će postupati u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", rekao je ranije za "Nezavisne" Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

U međuvremenu su pokrenute i mnoge tužbe pred nadležnim sudovima, nakon što su podnošene bukvalno žalbe na žalbe, gdje je na kraju posao dodijeljen ovoj zeničkoj kompaniji.

Podsjećamo, prva faza izgradnje novog GP Gradiška uključila je sve radove pripreme i ravnanja terena, te sve radove niskogradnje, a ukupna investicija u ovom dijelu iznosila je 8,4 miliona KM.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

srbin

07.03.2017 08:47

Pa prosto neverovatno.Auto put stigao do savskog nasipa i tako stoji godinama kao slepa ulica.Sad pocinjemo da pravimo gr.prelaz a i dalje most ni na vidiku. Hrvati taj most nikada nece poceti praviti i to je ocigledno. Oni imaju moderan granicni prelaz kod starog mosta i ne pada im napamet da prave novi most,novi gr.prealaz i novi prikljucak za auto put Beograd Zagreb.

ODGOVORITE
Name

Misko

07.03.2017 09:33

Mi smo se godinama borili da Hrvati dobiju entitet, a oni nama tako, noz u ledja. Zajebanciju na stranu, Hrvati imaju dva strateska projekta cija realizacija se stalno odgadja. Prvi je most na Savi kod Orasja, koji je dio koridora 5C. Drugi je most kopno-Peljesac, cime ce povezati dubrovacku zupaniju sa ostatkom Hrvatske. Oni nemaju interesa za taj most u ovom trenutku. I nije samo most u pitanju, nego i dvadesetak kilometara auto-puta koji bi se prikljucio na postojeci auto-put. Ali zato nasi politicari po svaku cijenu zele izgraditi auto-put preko Kupresa, koji ne bi sluzio nikome osim mozda ono malo Hrvata koji bi mogli u ljetnoj sezoni poprijeko doci do mora.

Name

re Srbin

07.03.2017 16:09

Pa nece da prave autoceste bez pola prihoda,a konceaija,al moraju to ti je EU,nije to ko sa Srbima,treba bratko al necu,oces neces moras,to do Kupresa i dalje ce biti 100% ljudi dali blagoslov,e sad mogu se opirati aliii nije to Beograd nego Brisel,ja bi voljeo da prodje sto pre!

Name

mislim

07.03.2017 08:58

U prevodu tu ostaje granica EU inace se nebi toliko investiralo.

ODGOVORITE
Name

Again

07.03.2017 09:41

Opet Prijedorputevi u sumnjivoj priči...ha ha ha. Dobili dva posla u Vodama RS juče, nema šta Markov igrač "radi li radi".

ODGOVORITE
Name

Vujadin

07.03.2017 10:14

Nemojte tako da pricate! i treba da se gradi granicni prelaz,jer tamo je vec izgradjen most samo sto je on nevidljiv,to je posljednja rijec tehnike nevidljivi most,vidjece se kazu na djurin petak,strpite se malo

ODGOVORITE
Name

Nenad

07.03.2017 11:24

Nemojte tako morate prvo kafanu da napravite tu pa gdje ce nasa polici i carina da sjedi pije kafice i uzima mito njima treba konobar da po granici oda i razbosi kafice i sokice zato zamoljavam vlast pravite kafanu prvo

ODGOVORITE