Zapad želi Vučića mrtvog zbog Rusije

Njemu je rok trajanja, što se Zapada tiče, istekao. Život mu je sve ugroženiji jer mu nikada neće oprostiti ovu vezu s Rusijom i nabavku naoružanja

Srbija 05.03.2017 | 15:10
Zapad želi Vučića mrtvog zbog Rusije
Lider SRS Vojislav Šešelj prihvatio je poziv predsednika SNS i premijera Aleksandar Vučića, koji mu je uputio preko Kurira - da u završnici predsedničke kampanje odigraju partiju šaha. Ipak, Šešelj i dalje ne odustaje od TV duela s Vučićem. U otvorenom razgovoru za Kurir Šešelj iznosi i šokantna saznanja - da je Vučiću ugrožen život, te da „Zapad hoće da mu skine glavu“ jer ne sluša njihove diktate. Priznaje i da bi napravio koaliciju sa SNS!

"S Vučićem sam i ranije igrao šah i, da znate, redovno sam ga pobeđivao. Možda je on u međuvremenu napredovao, ne znam, možda je sad bolji, a ja sam ipak malo ostario."

Pa možda vas je ranije puštao da pobedite, ipak ste mu bili šef.

"Nema šanse! On je toliko sujetan i voli da pobeđuje da apsolutno nema govora da je puštao, kako vi kažete. A ja ga već dve godine pozivam na televizijski duel. I očekujem duel u kampanji, a ne samo poziv za šahovsku partiju. Šah možemo da igramo, ako hoće, u izbornoj noći i da zajedno čekamo rezultate."

A šta bi doneo taj duel, ni do sada niste nešto oštro napadali?

"Mi smo politički protivnici, ali možda vam se tako čini jer sam mnogo više napadao Tomislava Nikolića. Zameram mu dve i po godine na ukupnoj ekonomskoj politici. Kada je podnosio ekspoze u Skupštini, razarao sam ga svojom kritikom. Razbio sam mu koncept ekonomske politike. Dok su drugi pričali fraze onakav i ovakav si, ja sam išao u suštinu problema. Pa sam sprečio da se `Železara` proda Amerikancima. Imao sam tri konferencije na tu temu."

I mislite da su te vaše konferencije presudno uticale da odluke Vlade i premijera Vučića?

"Nego šta su. Do tih konferencija Vlada je još bila u kampanji da se `Železara` proda."

Sve je to u redu, ali u odnosu na druge političke oponente, vaš odnos prema Vučiću je ipak blag.

"Kritikujem ga, ali njega ne vređam lično. Postoji jedna stvar koju morate imati u vidu - prozapadna opozicija nama je veći protivnik od Vučića. Ako Vučić napravi korekcije u politici prema EU, možemo i koaliciju da pravimo. Samo da se odrekne EU. Evo, valjda je do sada shvatio da su nam tamo samo neprijatelji."

Ali svesni ste da se to neće dogoditi.

"Možda i hoće. Ako mu sada izbiju krvavi nemiri povodom ovih izbora. Čujemo da se oni spremaju."

Od koga ste čuli?

"U novinama sam pročitao da je Jeremić na sastanku govorio svojim najbližim saradnicima da im treba jedno sto krvavih glava."

I vi verujete u sve to?

"U nešto verujem, u nešto ne. A u ovo verujem."

A šta kažu vaši izvori? Uvek potencirate da ste dobro obavešteni.

"Nemam izvore u Jeremićevom štabu. Nisam još ubacivao laufera, jer zanemarujem šta on priča. Nije toliko bitan. Mislim da Jeremić apsolutno nema šanse da pobedi. Vučića samo ja mogu da pobedim."

Vi kažete da ulazite u drugi krug. Ali šta ako Jeremić uđe u drugi krug? Da li ćete podržati Vučića, recimo?

"Ne verujem da ću pozvati članstvo da glasa za Vučića. U tom slučaju mi radikali nećemo izaći na izbore."

Dobro, ali kome biste dali svoj glas, ako se bira između Vučića i Jeremića?

"Nećemo biti prinuđeni da se izjašnjavamo. Nemoguća je situacija da Vučić i Jeremić uđu u drugi krug, to je besmisleno i da se govori. Jedino ja imam šanse da pobedim Vučića i znate li zašto bi bilo važno da ga pobedim?"

Zašto?

"Pa zato što Vučića ne bi imao ko drugi da kontroliše. Kako će Jeremić da kontroliše Vučića? Znate i jednog i drugog. Je l‘ to moguće? Jeremić bi bio fikus."

Da li je tačno da je Jeremić Vučićev trojanski konj, kako se spekuliše?

"Ma ne, to su gluposti! Jeremić će u kampanju da uloži više para nego Vučić. Može li Saša Janković da kontroliše Vučića? Može li onaj ludi Radulović?"

I ovim napadom na druge kandidate vi pomažete Vučiću?

"To nije tačno. Napadam druge jer hoću da u kampanji pogazim sitnu boraniju. Meni je strateški interes drugi krug. Mogu da mi zasmetaju. Ishod drugog kruga zavisiće od televizijskog duela."

Hoće li uopšte biti drugog kruga?

"Mislim da je nemoguće da Vučić može da pobedi u prvom krugu. Apsolutno je nemoguće da dobije više od 50 odsto glasova."

Pa ima i socijaliste, mogu i oni da doprinesu.

"Mislim da će jedna trećina SPS glasati za njega, jedna trećina za Jeremića, a jedna neće ni izaći. Znam da je svojevremeno Maja Gojković glasala za Tadića, a ne za Nikolića. Bila je još u radikalima. Toma je tada naredio Miroviću da proglasi da više nije član. A Dačić u političkom smislu ima egzistencijalne razloge da podrži Vučića."

Zbog premijerske fotelje?

"Pa bilo šta, možda mu je dovoljna i ministarska fotelja. I ovo je maksimum što sada ima. Kada bi izašao iz te koalicije, verovatno ne bi mogao da se nosi s razmiricama u svojoj stranci i bio bi pregažen."

Tadić je rekao da Vučić ima fioku za Dačića. Verujete li u to?

"Mislim da Vučić mnoge ima u fioci. Ali ima i Tadića."

Koga sve to ima?

"Ima on sve, osim mene. Jer za mene nema šta da ima. A Tadić je kriminalac i reketaš. Vučić za njega ima sve u fioci."

Otkud vi to znate?

"Pa znam. Vučić to ne govori nikome, ali ja to saznam."

Kada smo pomenuli Dačića i Nikolića, otvoreno je mesto premijera. Kakva je vaša prognoza?

"Pa tipujem na Selakovića. Njega je ostavio po strani. Čuvao ga je. Prvo sam mislio da ga čuva da ga isturi kao predsedničkog kandidata. I pre godinu dana sam bio ubeđen da se neće usuditi da kandiduje Tomislava Nikolića. Sve sam učinio da onemogućim Nikolićevu kandidaturu."

Da li Vučića i dalje gledate kao svoje političko dete?

"Ne, ne, Tomislav Nikolić njega gleda kao svog političkog sina (smeh). A kada se to kaže Vučiću, on pobesni."

Zašto?

"Zato što ga to duboko vređa. Prvo, on je daleko talentovaniji političar i sposobniji od Tome, obrazovaniji i po svemu uspešniji. I on nikako ne može da mu bude politički sin."

Nikolića stalno napadate za obrazovanje, a bio je u vašoj stranci drugi čovek i tada vam to nije smetalo? Zar to nije licemerno?

"Tada je precizno izvršavao sve moje naloge. I onda je dobio pare, otrgao se kontroli i morali smo da ga smenimo."

Da se vratimo na Nikolu Selakovića. Kako vam se on čini potencijalni budući premijer?

"Jednom sam ga samo sreo, kratko smo razgovarali. Pristojan je utisak na mene ostavio. Mislim da je obrazovan čovek, a i nema afera. Za mene je on dobar predlog."

A ostali?

"Ma koji ostali?! Prvo, Vučić za premijera ne može da postavi nekog ko je iz druge stranke. Znači, Dačić otpada."

Pominje se i Nebojša Stefanović.

"To bi bila ludost. Nije sposoban za to. Možda jeste za druge stvari, ali za to nije, to prevazilazi njegove lične sposobnosti."

Selaković vam je sposobniji?

"Jeste sposobniji od Nebojše, on je intelektualac par ekselans. E sad, što se tiče Zorane, ona mu sve vreme radi o glavi. Pa ona radi za Zapad otkad je u stranci. I on je trpi iz ne znam kojih razloga, a ona je sve vreme u rukama zapadnih službi i ambasadora. Vučić je ministar u skoro svim ministarstvima, možda jedino nije kod Vujovića."

I njegovo ime se pominje za premijera.

"Čuo sam da on ipak ne može."

Mislite li da Nikolić može da bude premijer?

"Ma kakvi, nema šanse da će to Vučić da mu da! Toma je potpuno kapitulirao. Dosetio se da po zakonu ima pravo na kancelariju, vozača, sekretaricu... I tražio je da za to dobije rezidenciju, da se ona tretira kao ta kancelarija."

Da se vratimo na vas - vi ste kao opozicija, a više zastupate stavove vlasti.

"Mi smo trenutno opoziciona stranka."

Šta time hoćete da kažete? Da ulazite u vlast?

"Naša je ambicija da postanemo vladajuća stranka."

Zajedno sa SNS?

"Pa kad pogledamo celu političku scenu u Srbiji, nama je SNS najbliži, samo da se otarasi EU. U redu su neke evropske vrednosti, samo mi ne prihvatamo članstvo u EU. Ono što je objektivno vrednost nije sporno."

Da se vratimo na aktuelne teme - videli ste šta se dogodilo Slavici Đukić Dejanović. Pojedinci ne isključuju i to da je Vučić bio meta jer je njegovo vozilo bilo u koloni...

"Ne znam kako je došlo do udesa. Ali da je neko hteo da ubije Vučića, valjda bi krenuo na njegov auto."

Imate i vi tajnu službu, šta kažu vaši izvori? Da li je Vučiću ugrožen život?

"On je potencijalno ugrožen. A to znači da je njemu rok trajanja, što se Zapada tiče, istekao. Zapad protiv njega preduzima sve ozbiljnije mere."

Hoćete da kažete da mogu da ga ubiju?

"Da, to je vrlo moguće. Da krenu u to ako ne mogu drugačije da ga obore."

Znači, vaša su saznanja da mu je ugrožen život?

"Mislim da je sve ugroženiji, jer ne izvršava diktate Zapada. I nikada mu neće oprostiti ovu vezu s Rusijom, nabavku oružja, odbijanje da im uvede sankcije..."

Kad smo kod tih tema, uskoro će godišnjica ubistva Đinđića. Vaša inicijativa za anketni odbor je propala. Hoće li se ikad utvrditi politička pozadina, odnosno ko je naručio ubistvo?

"Ja vam garantujem, da sam ministar policije, začas bih sve to rasvetlio. Imamo još žive ljude koje treba ispitati, a između ostalih, neke bivše policijske generale, pa Zorana Živkovića, Čedu Jovanovića, Dušana Mihajlovića, Nebojšu Čovića... Nemoguće je da nema političke pozadine."

Vratimo se na kampanju - Jeremić, Janković i ostali kažu da je kratka kampanja, da se krši Ustav zbog prekida Skupštine, da je to maltene državni udar...

"Ma kakav državni udar! Šta da pričam za dvojicu ludaka koji su s neba pali i kandiduju se za predsednika."

Što su oni ludaci?

"Pa šta su nego ludaci? Kakve su to političke ličnosti?"

Pa bivši ministar i zaštitnik građana.

"Pa šta?! Niti imaju svoje partije, niti elementarno političko iskustvo."

O haškim danima:

"S Mladićem se čujem, on je mnogo duhovit"

Da li vam nedostaje Hag? Sanjate li ga nekad?

"Jesam, kako u haškoj sudnici gazim sve pred sobom (smeh)."

Ne nedostaju vam prijatelji?

"Nedostaju, ali ih je vrlo malo ostalo, samo četiri Srbina. Čujem se sa Mladićem i Karadžićem ponekad."

I šta vas Mladić pita?

"Pa zezamo se, Mladić je duhovit. Nas dvojica smo se i tamo prepucavali."

O bolesti:

"Nisam izmislio rak, u Hagu su mi ga otkrili"

Lepo je što ste uspeli da pobedite rak i već ste s našim čitaocima podelili svoje iskustvo. Ali neki čak i ne veruju da ste uopšte imali rak.

"Pa da sam bio sve vreme u Beogradu, moglo bi se tome i poverovati, ali meni su rak u Hagu otkrili, tamo me operisali, odsekli mi 30 centimetara debelog creva i izvadili mi 20 limfnih čvorova."

I sad kao zdravog čoveka mogu da vas vrate... Bramerc se žalio.

"On se žalio, ja odgovorio i to je to. A ne idem dobrovoljno nikad."

Izvor: Kurir

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cvijet

05.03.2017 14:31

Seselj umire,ubijaju ga.....kad ono.ljudi ga operisali,spasili mu zivot.Nema granica srpskom laganju.Cak su lagali da bez Dodika nema RS-a.

ODGOVORITE
Name

re uveli

05.03.2017 15:04

Ajde nešto ručaj jade jadni, ako bilo šta imaš. Koliko mrziš Srbe ne ustaješ iza tastaure smišljajući koje-kakve gluposti.

Name

Zumbule

05.03.2017 15:48

Mijenjaj dilera

Name

Re Cvijet

05.03.2017 16:46

Kako te više nije sramota botovati na srpskom jeziku, inače tvom maternjem, protiv Srba. Bjedniče sarajevski

Name

Pero

05.03.2017 15:41

Šešelju ne budali više ako si srbin priključi se sns čuvajte srbiju ne bulazni više ko ti vjeruje više ti i dodik bi mogli upropastiti srbe ako bi i ti došo na vlast ovaj je nas svuko u rupu samo da nas zatrpaju

ODGOVORITE
Name

cris

05.03.2017 16:54

Pero po cemu to vucic spasava srbe?nabroj 2 stvari koje su sada bolje u srbiji nego pre njegovog dolaska?!

Name

Jedno rade drugo misle.

05.03.2017 18:35

Nikakva nije tajna da zapad trazi samo poslusne i one koji rade u svoju stetu.Naravno tu je i nepostovanje dogovora sto je tipicno za zapad. Mislim da to Vucic itetkako zna i da nezeli nikakve prljave igre.

ODGOVORITE