Moguće ukidanje Doma lordova

Peticiju za rasformiranje britanskog Doma lordova potpisalo je skoro 100. 000 ljudi što znači da je parlamentarna debata o tom pitanju skoro neizbježna.

Svijet 04.03.2017 | 17:26
Moguće ukidanje Doma lordova
Pristalice “Bregzita” bijesne su zbog stava Doma lordova koji su postavili uslove premijeru Terezi Mej u zamjenu za podršku zakonu o izlasku Londona iz EU.

Peticija poziva da se neizborni dom rasformira i da se uvede novi čiji će članovi biti birani. Peticiju je do sada potpisalo 99.000 ljudi, a potrebno je 100.000 za debatu u Donjem domu.

Lordovi su razbjesnili pristalice “Bregzita” jer su kao uslov tražili da novi zakon o “Bregzitu” osigura prava građana EU u Britaniji nakon izlaska iz EU, piše “Dejli ekspres”. Dom lordova glasao je sa 358 glasova prema 256 za amandman o istupanju iz EU.

Kritičari tvrde da to pitanje mora da bude recipročno u tom smislu da Brisel garantuje prava britanskih građana u Evropi.

“Dom lordova naši poreski obveznici plaćaju oko 100 miliona funti godišnje, a vjerovatno i više. Dom lordova je skoro najveći parlamentarni dom na svijetu.
Zaostaje samo za kineskim Nacionalnim narodnim kongresom”, navodi se u peticiji.

Iz Vajthola je saopšteno da Vlada uviđa značaj reforme Doma lordova, ali da to pitanje “trenutno nije prioritet”.

Prijedlog zakona o “Bregzitu” sada je ponovo vraćen Donjem domu na dalju raspravu.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tag

04.03.2017 22:52

Gradjani Velike Britanije nikad se nisu dali zafrkavati i tlaciti.

ODGOVORITE