''Hrvatska je zemlja korupcije i nasilja''

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Department o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. godinu.
Vlada je preduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava, navodi se u izvještaju.

Region 04.03.2017 | 15:28
''Hrvatska je zemlja korupcije i nasilja''
"Prvi put u modernoj istoriji, izvještaj pučkog pravobranioca za ljudska prava (za 2015. godinu) odbačen je na temelju sadržaja", piše State Department i navodi da je izvještaj sadržao slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina, ograničenja medijskih sloboda.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa,  neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava  za 2016. u Hrvatskoj.

Zabrinutost u učinkovitost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 neriješenih slučajeva na domaćim sudovima.

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplata plata, područja su koje State Department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

I dalje je problem povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj.

"Povrata imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014., iako postoji nekoliko takvih zahtjeva", navodi se.

O medijskim slobodama

U segmentu medijskih sloboda u izvještaju za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Vijeća za elektronske medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Vijeća za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba. Neki koji su protestovali, salutirali su ustaškim pozdravom, navodi se.

Predstavnik za medije u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi u izvještaju je nakon posjeta Hrvatskoj napisao "da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tijela za medije", piše u izvještaju State Departmenta.

Spominje se i da je vlada predložila raspuštanje tog Vijeća i ostavku direktorice Mirjane Rakić koja je to i učinila pod "nepodnošljivim pritiskom".

"Korupcija je i dalje problem u Hrvatskoj", piše u izvještaju u kojem se spominje ocjena Evropskog parlamenta da je rizik najveći u poslovima javne nabave.

Žrtve polnog nasilja

Kancelarija pravobranitelja za ravnopravnost polova izražavala je zabrinutost za žrtve polnog nasilja koje odustaju od tužbe u strahu od odmazde.

U kontekstu antisemitizma spominje se fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela na  kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi te odluka jevrejskih opština da bojkotuju službenu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva vladinim umanjivanjem zločina ustaškog režima, prenosi Hina.

O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

"Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je", piše u izvještaju.

Diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje je problem u Hrvatskoj gdje Vlada nizom mjera podstiče njihovo zapošljavanje, školovanje, stambeno zbrinjavanje, navodi se.

(Vijesti.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bn

04.03.2017 14:52

O Kolinda moje postovanje

ODGOVORITE
Name

ljilja

04.03.2017 17:37

Kakva predsednica takva država

Name

НАЗДРАВЉЕ

04.03.2017 14:58

НИје могуће да се ово дешава у НЕОВИСНОЈ ДЕМОКРАТСКОЈ КРОАЦИЈИ?!

ODGOVORITE
Name

Kakav moron

04.03.2017 15:17

I sta je tu.novo ?

ODGOVORITE
Name

Siman

04.03.2017 16:20

...Da, sve se jos odavno vidi, a niko de me stidi...

Name

re

04.03.2017 16:42

Kolko ja znam oni mrze samo Srbe sa ostalim nemaju problema!!!

Name

007

04.03.2017 16:20

I fašizma.

ODGOVORITE
Name

hrkljuš

04.03.2017 21:00

Mrze ba i Muslimane kolko i Srbe

ODGOVORITE
Name

The Clash

04.03.2017 21:48

Ne znam ko bi se moao javiti a da sa Hrvatima nema problem?!

ODGOVORITE
Name

nemanja

04.03.2017 22:59

Uffff, čim se Hrvatska spomene, odmah paljba. Zašto ste bre svi toliko ljubomorni zavidni? Zbog čega? Ako ništa, komšije su 100 puta kulturniji, obrazovaniji, napredniji i uspesniji od nas, oni su i nama i vama zapad!! A pogotovo vi iz BiH ne možete izaći iz. Osne da ne udjele u Hrvatsku. Dosta je vise mržnje i retorike 90-ih. Ništa bolja nije Srbija ni nacionalizam u Bih!!!!

ODGOVORITE
Name

АЧКОСУМ

06.03.2017 16:39

Трабуњаш немоња!

Name

МОРЕ МАРШ!

06.03.2017 16:42

Шта сада хоће коју п.м.? Трећину побили, трећину протерали, трећина не сме да се изјасни као Срби и опет им сметамо. Комплексаши вечити.

ODGOVORITE