Predsjednički izbori u Srbiji 2. aprila

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas predsedničke izbore za 2. april.  Raspisivanjem izbora počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji, a kampanja će ukupni trajati 30 dana.

Srbija 02.03.2017 | 13:11
Predsjednički izbori u Srbiji 2. aprila
Kandidata za predsjednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga ovjerenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Republička izborna komisija utvrđuje listu kandidata za izbor predsjednika Republike najkasnije 15 dana prije dana izbora i objavljuje je u “Službenom glasniku Republike Srbije“ narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Redosljed kandidata na listi utvrđuje se žrijebom.

Za predsjednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali, a broj birača se utvrđuje na osnovu broja glasačkih listića, koji se nalaze u glasačkoj kutiji.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju, takozvanom drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Više od dva kandidata učestvuju na ponovljenom glasanju ako više njih dijeli prvo ili drugo mjesto.

Na ponovljenom glasanju za predsjednika Republike izabran je kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Mandat predsjednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred narodnim poslanicima.

Prema Ustavu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsjednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.



Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar