Pretučeni novinari na protestima u Skoplju

Dvojica novinara makedonskog portala "A1" povrijeđena su večeras u Skoplju tokom protesta pristalica novoformirane Građanske inicijative za zajedničku Makedoniju.

Region 28.02.2017 | 19:55
Pretučeni novinari na protestima u Skoplju
Glavni urednik portala Predrag Petrović izjavio je da su snimatelja Vladimira Želčeskog i novinara Aleksandra Todevskog učesnici protesta pretukli ispred zgrade Sobranja, te da su im uništili kameru.

Napad se dogodio nakon protesta, a povrijeđeni novinari prevezeni su u Urgentni centar.

Ovo je bio drugi skup koji je organizovala Građanska inicijativa za zajedničku Makedoniju, koju čine neki od najznačajnijih zagovornika vladavine VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

U inicijativi za zajedničku Makedoniju navode da nemaju veze sa VMRO-DPMNE, a na skupu nisu bili dozvoljeni stranački simboli.

Današnjem protestnom maršu odazvao se veliki broj građana koji su krenuli od zgrade vlade ka Sobranju, a usput su prošli i pored sjedišta VMRO-DPMNE.

Ispred Sobranja pročitan je proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promjene ustava.

Građani u organizaciji Građanske inicijative za zajedničku Makedoniju okupili su se i u Kičevu, Štipu i Prilepu.

Organizatori kažu da se protesti održavaju s ciljem očuvanja jedinstvene države.

Na jučerašnjem protestu u Skoplju poručeno je da će se građani okupljati svakog dana sa namjerom da onemoguće promenu Ustava. Ovi protesti prijete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu.

Novi protesti dolaze nakon što je zahtjev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsjedniku Đorđu Ivanovu predao predsjednik opozicione SDSM Zoran Zaev, koji je uz podršku albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance obezbijedio 67 poslaničkih mandata, šest više od neophodnog broja.

Ove tri albanske partije prethodno su uslovile potpisivanje koalicionog sporazuma prihvatanjem takozvane Tiranske platforme, koju su usvojili nakon vanrednih parlamentarnih izbora i konstultacija sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem.

U platformi, između ostalog, traže uvođenje albanskog kao službenog jezika, rješavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnopravnu zastupljenost Albanaca u državnim institucijama.

Zaev danas nije dobio mandat od predsjednika Makedonije za formiranje vlade, ali je nastavio sa sastancima sa diplomatskim korom.

VMRO-DPMNE pozvao je SDSM da odbaci platformu albanskih partija kako bi dobio njihovu podršku u Sobranju.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Predstavnici međunarodne zajednice pozvali su makedonske institucije da rade prema Ustavu i zakonu, te da očekuju brzo formiranje Vlade koja će raditi na reformama.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar