SAD: Borba protiv ''Islamske države''

Nova vojna strategija koja bi po zahtjevu američkog predsednika Donalda Trampa trebalo da "zatre" Islamsku državu, najvjerovatnije će dovesti do većeg vojnog angažovanja SAD u Siriji, što uključuje i povećanje broja vojnika na terenu, rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće.

Svijet 27.02.2017 | 16:24
SAD: Borba protiv ''Islamske države''
Detalji nisu poznati, ali će preporuke koje će Bijela kuća dobiti najverovatnije uključiti i nevojne elemente kampanje koja je već u toku – poput ograničavanja izvora finansiranja Islamske države, regrutovanja i borbe protiv propagande te militantne organizacije.

Ministar odbrane Džim Matis će Bijeloj kući iznijeti glavne elemente strategije, za koju zvaničnici kažu da će biti objavljena pošto Tramp razmotri opcije. Oni Matisov izveštaj opisuju kao "kostur" izrađen na osnovu saveta Stejt departmenta, Cije i drugih agencija.

Pristup koji će biti preporučen Trampu sličan je onom koji je koristila administracija njegovog prethodnika Baraka Obame. Zasnovan je na ideji da američke trupe prije podržavaju lokalne borce nego da se bore umesto njih.

Iako je Matis pre nekoliko dana rekao da ne vidi korist od toga da američka vojska preuzme na sebe kopnena dejstva, na pitanje da li se razmatra slanje još američkih vojnika u Siriju odgovorio je da će "izaći u susret bilo kom zahtevu" komandanata na terenu.



Komandant američkih vojnih operacija na Bliskom istoku Džozef Votel rekao je da će možda biti potrebno još vojnika kako bi se ubrzale operacije u Siriji. Amerikanci trenutno u toj zemlji imaju oko 500 specijalaca koji pomažu u organizaciji, savjetovanju i pružaju podršku lokalnim snagama.

Tramp je 28. januara dao Matisu 30 dana da predstavi nacrt plana, sa strategijom koja će ne samo donijeti pobjedu na frontu već i "izolovati i uništiti legitimitet" grupe i njene radikalne ideologije.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Koki

27.02.2017 18:15

Ja Sile ,haj krenite na Rusiju.Lako je njih napadati .

ODGOVORITE
Name

Seselj

27.02.2017 18:16

Necete vi nikad unistiti Sjeme sto ste posijali !! Ni vi ,ni Zapad citav.

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.02.2017 20:56

Dok se oni nakane Sirijci,Kurdi i Turci ce je izbrisati. IS gubi na svim frontovima.

ODGOVORITE