Obilježavanje prvog marta vrijeđa Srbe

Prvi mart se ne smije obilježavati u institucijama BiH. . . Kada slave taj datum, Bošnjaci vrijeđaju sve srpske žrtve. . . Srbi i Republika Srpska nikada neće obilježavati 1. mart, stav je srpskih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Republika Srpska 26.02.2017 | 10:32
Obilježavanje prvog marta vrijeđa Srbe
Za Republiku Srpsku apsolutno je neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH", jer je tog datuma ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, što je bio prvi teroristički akt i uvod u ratna dešavanja u BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorava da se Bošnjaci prema ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko odmakli od 1992. godine i početka ratnih sukoba, te da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH.

Stevandić podsjeća da je 1. marta 1992. godine ubijen Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH.

"Za razliku od 9. januara 1992. godine, kada niko nije stradao, 1. marta ubijen je Gardović, čime su bila ugrožena osnovna prava srpskog naroda i počinjen prvi teroristički akt u BiH. Insistiranje na obilježavanju 1. marta je znak da za sada u BiH nije moguć bilo kakav kompromis", ističe Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocjenjuje da je ubistvo Gardovića u Sarajevu 1. marta 1992. godine bilo okidač za početak rata u BiH.

"Svi u BiH platili smo ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi nikada neće priznati taj datum kao 'dan nezavisnosti BiH', a poslanički klub SNSD-a podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži da obilježavanje 1. marta bude osporeno", naglašava Višković.

On napominje da 1. mart ne smije biti obilježavan u institucijama BiH.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ističe da Bonjšaci, obilježavanjem 1. marta, provociraju srpski narod u BiH.

"Ovaj datum je uvod u ratni sukob u BiH i zbog toga ga Srbi nikada neće obilježavati. Kada slave taj datum, Bošnjaci vrijeđaju sve srpske žrtve", navodi Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini Srpske Miroslav Brčkalo naglašava da se 1. mart, kao 'dan nezavisnosti BiH', nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

"Da živimo u uređenoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao, a Bošnjaci pokazuju da su po načinu razmišljanja još u prošlim vremenima. Srbe 1. mart asocira na krvoproliće, teroristički akt i ratne sukobe, a Bošnjake na 'nezavisnost BiH'", kaže Brčkalo.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić podsjeća da na nivou BiH nije usvojen zakon o praznicima i naglašava da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

"Republika Srpska ne može prihvatiti obilježavanje 1. marta kao 'dana nezavisnosti'. Sa Bošnjacima se sigurno nikada nećemo saglasiti da ovaj datum bude zajednički praznik", navodi Jandrić za Srnu.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto, mahom muslimanskih i hrvatskih birača, glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan obilježava se kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

AR

26.02.2017 09:54

Ukinuti sve praznike samo da se uvedu dani Zalosti kalendar ce biti popunjen nece biti radnih Dana sve neradni

ODGOVORITE
Name

Re AR

26.02.2017 15:37

Naš je 9.Januar,a vaš je ujedno i dan žalosti.

Name

apel

26.02.2017 09:56

Nestabilo i trusno podrucje na Balkanu je BiH, da se primjetiti da niko u drzavi ne radi na boljitku i prosperitetu naroda ,vec se stalno optuzuju jedni druge , ovo moze ici u beskonacnost .... Da li ima zdravih snaga da sta pozitivno pokrenu , od ovog nema nista, sto se pise ,znamo da papir trpi sve a narod ispasta ?!

ODGOVORITE
Name

trange pedjica

26.02.2017 10:38

Mi smo trusni I nestabilni narodi ogrezli u lazi I pohlepi,zato I jeste ovakva zajebancija skoro 30 godina!!!

Name

NOVINAR

26.02.2017 10:26

Ramiz Delalić Ćelo ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, čime je ... postoje izjave svedoka ovog ...

ODGOVORITE
Name

Logicno

26.02.2017 16:10

Dan republike BiH moze biti samo onaj na koji je potpisan Dejton.

ODGOVORITE