Trampov dvojnik - Bogoljub Karić?

Američki predsjednik Donald Tramp ima "dvojnike" širom centralne Evrope, s kojima ga povezuje pozadina poslovanja,  kontroverzni karakter ili lukavo korišćenje slave i društvenih mreža, a među šest njegovih dvojnika je i jedan Srbin - Bogoljub Karić, piše "Njujork tajms".

Svijet 25.02.2017 | 21:50
Trampov dvojnik - Bogoljub Karić?
Trampovi dvojnici su, navodi američki dnevnik, većinom politički autsajderi koji šalju populističke poruke i obećavaju rušenje establišmenta, a kojima je njegova pobeda dala "vjetar u leđa". 

U Srbiji su za dvojnika odabrali Bogoljuba Karića koji na Trampa podsjeća zbog porodičnog poslovnog carstva koje obuhvata telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, medije i međunarodnu trgovinu, kao i univerzitet, primjećuje se u tekstu. "Njegov pokušaj ulaska u politiku završio se egzilom 2006, jer se našao pod istragom zbog organizovanog kriminala, koju je smatrao politički motivisanom. U Srbiju se vratio nekoliko dana nakon što je državni tužilac okončao istragu bez podizanja optužnice", navodi "New York Times". 

List dodaje da Karić negira da će se kandidovati za predsjednika Srbije na predstojećim izborima, ali da napominje da njegova stranka ima 60.000 novih članova otkako se vratio iz egzila. 

Hrvatska "verzija" Donalda Trampa, 31-godišnji Ivan Pernar, upoređen je sa Trampom zbog korišćenja društvenih mreža i načina na koji privlači pažnju javnosti. 

"Prvi put se našao u centru pažnje kada je putem Fejsbuka 2011. godine organizovao niz antivladinih protesta i činilo se da je u sukobu s političkom pristojnošću. Jednom je na podu u Saboru jeo picu. Njegove poruke su uglavnom proruske i antinatovske, a često upozorava na poguban uticaj masona. Nedavno je izbačen iz Sabora jer je prekidao sjednicu kritikama na račun EU", tako njujorški list opisuje Pernara. Sličnosti sa Trampom ima i Čeh Andrej Babis, koji je prije šest godina osnovao stranku koja je postigla uspjeh na parlamentarnim izborima i donijela mu mjesto ministra finansija. 

Babis, međutim, odbacuje poređenja s Trampom koga smatra lošim biznismenom, ali dodaje da sa novim američkim predsjednikom dijeli averziju prema imigracijama. 

I Slovačka, prema pisanju "New York Times-a", ima svog Trampa, a to je 51-godišnji Boris Kolar, bogati biznismen koji je prošle godine osnovao političku stranku i šokirao javnost osvojivši 11 od 150 mjesta u Nacionalnom vijeću. 

Kolar, čiji je slogan "Vjerujte mi, nisam političar", ima destoro djece sa devet žena. 

Trampov "dvojnik" je i Žbignjev Stonoga, 42-godišnji Poljak, vlasnik dva auto salona i strastveni bloger koji je osnovao stranku i nazvao je po sebi, a kada mu je stranka doživela krah, posvetio se onlajn časopisu koji je, takođe, nazvao po sebi.

Inače, Stonoga je poznat po otvorenom i vulgarnom kritikovanju cionista, poreznika i poljskih lidera putem Youtube, ne voli imigrante, a u svojoj zemlji je najpoznatiji po objavljivanju tajnih dokumenata koji su bili u vlasništvu agencije za unutrašnju bezbjednost nakon čega je nekoliko ministara podnijelo ostavke. 

Letonski Tramp je 63-godišnji Aivars Lembergs čiji izvor bogatstva nije poznat, ali je uspio da ga iskoristi da postane gradonačelnik Ventspilsa na čijem je čelu od 1988, pri čemu zagovara populističku politiku, NATO smatra okupacionom silom, a suočava se s optužbama za korupciju, pranje novca, primanje mita i zloupotrebu položaja.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

25.02.2017 22:25

Porediti Ivana Pernara s Trumpom je bas neprimjereno.

ODGOVORITE
Name

Klo

26.02.2017 08:48

Sto ?

Name

BL komunista

26.02.2017 13:32

Zašto sva trojica su populisti i budale.