Cilj dve milijarde evra od turizma

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 23.02.2017 | 12:52
Cilj dve milijarde evra od turizma
On je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplemetarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra godišnje.

Kako je naveo, mi uz Crnu Goru, BiH i Makedoniju možemo da ponudimo mnogo toga, pre svega inostranim turistima i to nešto novo. Jer, kako je rekao, rast turizma u svetu je oko četiri odsto godišnje, u Evropi oko dva, a kod nas je to 13 odsto.

"Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, turista iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto", naveo je premijer i u tom smislu pomenuo da će ubrzo biti uspostavljene diretkne avionske linije sa Kinom, tačnije da će to biti nakon posete predsednika Srbije toj zemlji krajem marta, a da će onda uz uvođenje bezviznog režima rast broja turista iz Kine biti još povećan.

On je naveo i da će Mađarska davati posebne ulazne dozvole za Kineze od 48 sati tako da će u tu zemlju iz Srbije kineski turisti moći lakše da uđu, na "siti brejk", i da tako provedu dva dana, od čega će koristi imati obe zemlje.

Razgovara se ozbiljno, dodao je, i s turoperaterima iz Rusije, a evidentno je da je sve više gostiju sa zapada i taj se broj za poslednje tri godine uvećava 10 odsto godišnje.

Vučić je pomenuo i vaučere za letovanje građana u Srbiji, navodeći da je time oživeo domaći turizam.

"Nekad su se meni i ministru Rasimu na tu ideju smejali", primetio je Vuičić, dodajući da je za ideju čuo od slovačkog premijera Roberta Fica koji mu je rekao da su i Srbija i Slovačka zemlje bez mora , te da zato moraju da imaju drugacxciju tusitičku ponudu, ali i da svoje građane uvere da je lepo odmarati se u svojoj zemlji.

"Oživeli smo našu turističku privredu", rekao je Vučić, apostrofirajući toplički kraj, Lukovsku i Prolomsku banju, i podsetivši da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće u odnosu na prošlu godinu.

Vučić je rekao da Beograd postaje najvažnija "city break" destiancija, primetivši da je za to zaslužan i gradonačelnik Siniša Mali, između ostalog i zato što, kako je naveo, u glavnom gradu trenutno ima 470 javnih gradilišta, a pre tri godine su bila samo 54.

"Beograd postaje grad kranova, dizalica i radnika", primetio je Vučić i istakao da vlada to želi i za Novi Sad, Niš i druge gradove u Srbiji jer će samo tako će moći da se govori o većem napretku.

Vučić je rekao i da nikoga u Srbiji ne treba da obeshrabri činjenica da ne izlazimo na more, jer je, ističe, stvar u usluzi, objektima, infrastrukturi i teškom i napornom radu.

Uz napomenu da je Srbija u prethodnom periodu izgubila mnoge banje, da su mnoge propale, Vučić je naglasio da je i to šansa za domaće i strane investitore koji bi mogli da ulažu u njihov oporavak.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

23.02.2017 12:19

I mij je cilj da postadem Kraljica Britanije i vjerujte imam vise sanse..

ODGOVORITE
Name

Oo

23.02.2017 13:01

Tako je

Name

Poslednji kineski car

23.02.2017 17:22

Glavni grad Češke Republike Prag godišnje zaradi od turizma 4 milijarde dolara?! O čemu onda ovaj priča.

ODGOVORITE