Vozuća: Nastavljena krađa imovine Srba

Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju zatražiće pomoć od međunarodnih institucija radi zaštite imovine Srba povratnika u Vozuću povodom intenzivne krađe šume, rekao je Srni predsjednik Udruženja Zoran Blagojević.

Bosna i Hercegovina 23.02.2017 | 11:35
Vozuća: Nastavljena krađa imovine Srba
Blagojević zahtijeva da se održi hitan sastanak sa nadležnim u Policijskoj upravi Zavidovići, koje je u pismu upozorio na uznemirenost srpskih povratnika u Svinjašnici, Kamenici, Stogu, te nekoliko vozućkih okolnih naselja kojima su kradljivci isjekli više stotina metara kubnih kvalitetne šume.

Blagojević je podsjetio i na ranije slučajeve o kojima su upoznati MUP Zeničko-dobojskog kantona i lokalno šumsko gazdinstvo.

Predstavnik Udruženja Marinko Grabovičkić kaže da je devastiranje imovine najviše izraženo u krađi preostale privatne šume u slivu riječica Svinjašnice i Kamenice, koje čine dobro organizovani pojedinci neregistrovanim džipovima, vojnim vozilima, kombijima i traktorima.

Grabovičkić kaže da ova lica godinama devastiraju šume bez ikakvog straha da će biti sankcionisani, uz pasivno ponašanje nadležnih, radnika šumskog gazdinstva, te pojedinih pripadnika policijske stanice u Zavidovićima.

On ukazuje na drskost pljačkaša koji se ne ustručavaju da stabla sijeku i po pravoslavnim grobljima, kao što se desilo u mjestu Stog.

"Sa punim pravom i razlogom vjerujemo da za krađe i izvršioce znaju i pojedini pripadnici policijske stanice u Zavidovićima, a da namjerno ne preduzimaju zakonom predviđene radnje da bi to spriječili", kaže Grabovičkić.

On je naveo primjer Slobodana Tešanovića iz sela Svinjašnica, koji se 17. novembra prošle godine obratio policijskoj stanici Zavidovići, te prijavio da su krađu šume počinila lica iz obližnjih sela Krivaja i Brezik koji posjeduju neregistrovana vozila džip i vojno vozilo TAM-110.

Prema njegovim riječima, istog dana na lice mjesta izašla je patrola policije i od Tešanovića uzela izjavu, da bi mu 28. novembra iz Policijske stanice Zavidovići uručili prekršajni nalog sa kaznom od 400 KM.

U opisu prekršaja navedeno je da je Tešanović na lokalnom putu koji vodi ka mjestu Svinjašnica bez odobrenja postavio dva uzvišenja u razmaku od 30 metara koji svojim oblikom otežavaju prolazak putem, te postavio "nekoliko koliba u kojima se nalaze psi", od kojih su tri puštena, te imaju slobodan pristup putu, što dodatno otežava nesmetan i siguran prolazak.

Grabovičkić ocjenjuje da postupak pojedinih policijskih službenika pokazuje da su lopovi pod njihovom zaštitom, te da i dalje mogu slobodno pljačkati srpsku imovinu i skrnaviti pravoslavna groblja.

On je naveo primjer pucanja vatrenim oružjem po spomeniku Dušana Grabovičkića na groblju u Prokopićima.

Grabovičkić navodi da su u poslijeratnom periodu na tom prostoru porušena sva srpska imovina, tri pravoslavna groblja, sa puteva povađene betonske cijevi koje su služile kao propusti, uništena infrastruktura, te da se i dalje nesmetano, a često i pod verbalnim prijetnjama siječe preostala privatna šuma.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

23.02.2017 13:23

Republika Srpska gubi godišnje više od milion maraka zbog krađe šume koja je najizraženija na području romanijsko-jahorinskog platoa. Poseban problem predstavlja postojanje više desetina nelegalnih pilana u kojima se prerađuju ukradeni trupci, a građa dobijena na taj način se legalno prodaje. Za prva tri mjeseca ove godine u entitetu je prijavljeno 70 krivičnih djela krađe šuma, dok je taj broj u 2008.godini iznosio 260. U posljednje četiri godine su podnesena i 42 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a tužilaštvima je prijavljeno 76 odgovornih lica u preduzeću „Šume Srpske."

ODGOVORITE
Name

virus

23.02.2017 14:50

O pa mnogi danas ugledni gradjani sa jedva zavrsenim osam razreda skole ovako su poceli a neki i danas rade, kraduci i privatnu tako i drzavnu sumu.

ODGOVORITE
Name

Savo

24.02.2017 15:47

Mislim da nema gore opštine i policije od Zavidovićke.Ono je sramota i bezobrazluk.Lično se uvjerio i osjetio na svojoj koži.Drago mi je što su mediji počeli da pišu od tome.

ODGOVORITE