Crnadak u Madridu sa Dastisom

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas je u Madridu informisao ministra inostranih poslova i saradnje Španije Alfonsa Dastisa o dešavanjima na političkoj sceni u BiH u posljednjih nekoliko sedmica. Crnadak je izrazio nadu da će se situacija koja nije dobra za reformske i integracione procese brzo smiriti.

Bosna i Hercegovina 21.02.2017 | 18:24
Crnadak u Madridu sa Dastisom
Crnadak je obavijestio Dastisa o aktivnostima BiH na evropskom putu, naglasivši da je napredak BiH u 2016. godini u toj oblasti najveći od početka procesa evropskih integracija BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 
 
On je zahvalio na podršci Španije reformskim i integracionim procesima BiH i izrazio nadu za nastavkom te podrške u postupku sticanja statusa kandidata. 
 
Crnadak je istakao da bi za proces evropskih integracija BiH značajna bila iskustva Španije. 
 
Dastis je naglasio da Španija podržava politiku proširenja EU i proces EU integracije BiH, i dodao da uslovi i kriterijumi moraju biti ispunjeni.

Crnadak i Dastis su konstatovali da je za BiH od posebne važnosti uspostavljanje vladavine prava, jačanje borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, posebno zbog činjenice da će u skladu sa pravilima i procedurama proširenja EU prva otvorena poglavlja biti 23 i 24 koja su posvećena tim temama.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u jugoistočnoj Evropi, pri čemu je Crnadak istakao da je BiH opredijeljena za dalje jačanje regionalne saradnje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, te da ta saradnja nije samo uslov u procesu približavanja EU nego i jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH i svih zemalja zapadnog Balkana.

Posjeta Crnatka Španiji realizovana je s ciljem jačanja ukupnih odnosa dvije zemlje i traženja nastavka podrške Španije evropskom putu BiH.

U Parlamentu Španije ministar inostranih poslova BiH sastaće se u odvojenim susretima sa predsjednikom Komisije za spoljne poslove Pilar Rojo Noguerom i predsjednikom Zajedničke komisije za EU Marijom Rodrigez Ramos.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

yugosloven

21.02.2017 20:56

STO IDES U SPANIJU I DI U SAUDISKU ARABIJU TAMO SU PARE,

ODGOVORITE
Name

Mila

22.02.2017 18:54

Čovjek je više u zraku nego na zemlji.

ODGOVORITE