Analiza i najava - LŠ: Najavljeni sastavi, zanimljivosti...

Sve što treba da znate uoči večerašnjih utakmica na Baj areni i Etihadu. . .  'Kneževi' na Etihadu, Bajer čeka Atletiko! Od 20. 45 nastavlja se borba za četvrtinu Lige šampiona, a igra se u Mančesteru i Leverkuzenu.

Fudbal 21.02.2017 | 16:00
Analiza i najava - LŠ: Najavljeni sastavi, zanimljivosti...
Siti će na 'Etihadu' dočekati Monako, dok će u istom terminu Bajer dočekati madridski Atletiko.

Prošle nedelje odigrana su prva četiri para prva nokaut faze elitnog takmičenja, Benfika je stekla minimalnu prednost pred revanš sa Borusijom u Dortmundu (1:0), Pari Sen Žermen razbio je na Parku Prinčeva Barselonu (4:0), Real je u Madridu posle preokreta savladao Napoli (3:1), a Bajern je u Minhenu takođe bio ubedljiv nad Arsenalom (5:1).

Preostala dva okršaja igraju se u sredu – kada će Porto ugostiti Juventus, a Sevilja Lester Siti.

'Kneževi' su u narednu rundu prošli kao prvi iz grupe E, dok su 'Građani' bili drugi u grupi C. Monegašani su dobili 11 od poslednjih 15 mečeva, dok na tlu Engleske imaju četiri pobede i po dva remija i poraza.

"Iako smo promenili veliki broj igrača u poslednje tri godine, ponovo smo među 16 najboljih klubova Evrope. To je sjajno jer pokazuje da i pored velikih promena možemo da igramo na vrhunskom nivou. Ovo je naša jedanaesta utakmica u Ligi šampiona ove sezone, a neće se razlikovati o prethodnih, barem ne prema našem pristupu. Biće ovo sudar dva time koji vole da igraju fudbal i imaju izuzetne tehničare u svojim sastavima", rekao je Leonardo Žardim, trener gostiju.

Monako trenutno igra najefikasniji fudbal u Evropi, pošto sa 2,92 pogotka po meču drži prvo mesto kada su u pitanju najjače lige Starog kontinenta.

"Cela Evropa će gledati naš meč, analizirati ga i želeće da nas 'ubije' ukoliko ne budemo pobedili. Ili će reći da smo veoma dobri kada pobedimo, što je po meni divno. Zaista sam impresioniran Monakom. Fizički su izuzetno jaki, bekovi im igraju više na krilu, krila igraju kao ofanzivni vezisti, dok su navijači 'ubice' u šesnaestercu. Ne treba im previše prilika kako bi postigli gol. Oni su kompletan tim, najefikasniji u Evropi", kaže Gvardiola, menadžer domaćih.

S druge strane, 'Aspirindžije' se nadaju da će Havijer Ernandes Ćićarito nastaviti s dobrom formom i bidi iks faktor u pobedi nad 'Jorgandžijama'.

"Ulazimo u meč s dosta samopouzdanja i radujemo mu se. Koliko se sećam, nismo imali sreće kada nas je pre dve sezone Atletiko izbacio (posle penala). Ključno je da na poslednjoj trećini donosimo prave odluke, ako želimo pozitivan rezultat. U ovim mečevima je jako važno imati igrača koji je u stanju da lako pronađe mrežu, a to je za nas veoma dobro radio Ćićarito", smatra trener Bajera Rodžer Šmit.

Dijego Ćolo Simeone, trener tima iz Madrida, kao glavnu snagu domaćina ističe krilne igrače, ali veruje da njegovi igrači na intenzitet mogu da odgovore još većim intenzitetom igre.

"Oni su veoma dobar tim, posebno na krilima gde imaju Karima Belarabija i Kaja Kaverca. Tu je i Havijer Ernandes Ćićarito, koji se takođe nalazi u dobroj formi. Pokušaće da nam otežaju život maksimalno, poseduju veliki intenzitet u igri, ali verujem da tu i te kako možemo da im pariramo. Strast je veoma važna u fudbalu, tako da se radujem da vidim kako će se stvari odvijati na Baj ArenI", rekao je Simeone.

Ako bude upola zanimljivo i efikasno kao prošle nedelje, bićemo prezadovoljni! Prvi krug utakmica osmine finala Lige šampiona biće kompletiran danas i sutra. Večeras su na programu, čini se, dva interesantnija duela. Na Etihad stiže razgoropađeni Monako, najefikasnija ekipa Evrope, dok Atletiko Madrid ide na noge Leverkuzenu.  

Mančester Siti Pepa Gvardiole nesumnjivo je veliki favorit u predstojećem dovomeču, ali ne bi trebalo olako shvatiti i potceniti ni kvalitetni Monako portugalskog stručnjakaLeonarda Žardima. Kneževi su do nokaut faze stigli kao pobednici Grupe E, u kojoj su nadmašili Bajer i Totenhem, dok su Građani uhvatili drugu vizu iza neprikosnovene Barselone.

Iako vrlo često istorija i tradicija nemaju veze s aktuelnom formom i statusom klubova, jer su se oni promenili, evo jednog zanimljivog podatka: Monako ima besprekoran učinak u nokaut utakmicama sa engleskim timovima. Šest puta do sada su Kneževi igrali sa Ostrvljanima i svih šest puta su ih izbacili u dve utakmice. Ne verujemo da će ta tradicija išta značiti u utorak uveče na Etihadu (20.45), ali verujemo u golove jer se susreću dve napadački izuzetno nastrojene ekipe. Siti je dao 13 i primio tri pogotka na poslednjih pet utakmica u Premijer ligi, a Monako je u istom periodu postigao 16 i primio šest. U svakom slučaju gol razlika +10 dovoljno svedoči koliko otvoreno igraju i jedni i drugi.

Predstojeći duel doneće nam i okršaj najboljih strelaca dva tima – Serhija Aguera (11 golova na 19 utakmica) i Radamela Falkaa (19 pogodaka na 16 mečeva).

Siti i Monako nikada se do sada nisu sastali na međunarodnoj sceni. Nema šta, sigurno nas očekuje puno toga zanimljivog u Mančesteru, a najmanje tri gola ne bi smela da izostanu. Što se tiče konačnog ishoda, mnogo veće šanse su na strani Mančester Sitija. Kvota na keca je sasvim pristojna (1,65)...

S obzirom na stil koji gaji Atletiko drugi večerašnji meč trebalo bi da bude manje atraktivan, mada... Bajer ne može baš da se pohvali učinkom protiv španskih klubova (10-7-18), a prošle godine iz Evrope ga je izbacio upravo "Španac" - Viljareal. Atletiko je u grupi zabeležio pobedu i poraz u mečevima s Bajernom i iako ga ovde očekuje daleko manje kvalitetan rival, sigurno to neće ići lagano, pogotovo ne u Leverkuzenu. Ovde bi pre trebalo razmišljati o golovima nego o konačnom ishodu...

STATISTIKA, ZANIMLJIVOSTI...

MANČESTER SITI - MONAKO
(Etihad, 20.45)

- Monako prosečno postiže skoro tri gola u Ligi 1 (2,92), a prima 0,92 golova u proseku
- Monako je u seriji od osam mečeva bez poraza u Ligi 1
- Monako je u grupnoj fazi Lige šampiona davao gol i po u proseku, a prosečno primao 1,16
- Monako je odigrao 3+ na 20 od 24 protekla meča u Ligi 1
- Monako je odigrao GG na šest poslednjih duela na strani u svim takmičenjima
- Mančester Siti nije izgubio na 19 od poslednjih 20 takmičarskih mečeva kod kuće
- Mančester Siti je postigao po dva gola na pet proteklih okršaja kod kuće u Premijer ligi
- Mančester Siti je odigrao 2-3 na četiri od pet minulih duela na svom stadionu u Premijer ligi
- Mančester Siti je u grupnoj fazi Lige šampiona prosečno davao dva gola, a primao 1,6 u proseku
- Mančester Siti prosečno postiže malo više od dva pogotka u Premijer ligi (2,04), a prima 1,16 golova u proseku

Očekivani sastavi:

Mančester Siti (4-3-3): Kabaljero - Fernandinjo, Otamendi, Stons, Kolarov - Silva, Ture, De Brujne - Sterling, Aguero, Sane.

Monako (4-4-2): Subašić - Sidibe, Glik, Rađi, Mendi - Silva, Fabinjo, Bakajoko, Lemar - Žermen, Falkao.

Povređeni i suspendovani igrači:

Mančester Siti: Gabrijel Žezus (povređen), Vensan Kompani (povređen), Gael Kliši (pod znakom pitanja)

Monako: Žemerson, Gabrijel Bošilja

Glavni sudija: Antonio Mateu Laos (Španija)
Pomoćnici: Havijer Rodrigez (Španija), Pau Sebrijan Devis (Španija)
Dodatne sudije: Karlos Gomez (Španija), Hesus Žil Mancano (Španija)
Četvrti sudija: Teodoro Sobrino (Španija)

Antonio Mateu Laos je ove sezone delio pravdu na devet mečeva u Primeri pritom podelivši 48 žutih kartona, odnosno 5,3 u proseku. Dvaput je pokazao na belu tačku. U Kupu kralja je na pet mečeva 21 put pokazao javnu opomenu i jednom dosudio penal. U Ligi šampiona je delio pravdu na okršajima CSKA - Totenhem i Benfika - Napoli na kojima je pokazao po dve javne opomene.

Poslednjih pet mečeva Mančester Sitija:

18.2.2017, FA kup: Hadersfild - Mančester Siti 0:0
13.2.2017, Premijer liga: Bornmut - Mančester Siti 0:2 (0:1)
5.2.2017, Premijer liga: Mančester Siti - Svonsi 2:1 (1:0)
1.2.2017, Premijer liga: Vest Hem - Mančester Siti 0:4 (0:3)
28.1.2017, FA kup: Kristal Palas - Mančester Siti 0:3 (0:1)

Poslednjih pet mečeva Monaka:

17.2.2017, Liga 1: Bastija - Monako 1:1 (1:0)
11.2.2017, Liga 1: Monako - Mec 5:0 (3:0)
7.2.2017, Liga 1: Monpelje - Monako 1:2 (0:2)
4.2.2017, Liga 1: Monako - Nica 3:0 (0:0)
1.2.2017, francuski kup: Šambli - Monako 3:3 (0:2)*
* Monako slavio posle produžetaka ukupnim rezultatom 5:4

LEVERKUZEN - ATLETIKO MADRID
(Baj Arena, 20.45)

- Leverkuzen je na četiri od pet poslednjih utakmica igrao 3+
- Leverkuzen u proseku postiže 1,81 gol po meču u Bundesligi na svom terenu, a prima 1,45
- Leverkuzen je na dva prethodne utakmice postizao po tri gola
- Leverkuzen je igrao 3+ na četiri poslednja ligaška duela kao domaćin
- Leverkuzen je u Ligi šampiona bez poraza; i kod kuće i na strani je zabeležio jednu pobedu i dva remija
- Atletiko Madrid je u seriji od tri pobede u Primeri
- Atletiko Madrid je na tri poslednja susreta u španskom prvenstvu postizao dva ili više golova
- Atletiko Madrid postiže 1,5 golova po meču na gostovanjima u Primeri, a prima 0,83
- Atletiko Madrid je u Ligi šampiona ostvario pet pobeda i jedan poraz uz gol razliku 7:2
- Atletiko Madrid od završetka grupne faze Lige šampiona nije izgubio u Primeri, dok je dva puta poražen u Kupu kralja

Očekivani  sastavi:

Leverkuzen (4-2-2-2): Leno - Henriks, Toprak, Dragović, Vendel - Aranguiz, Kampl - Belarabi, Brandt - Haverc, Hernandez

Atletiko Madrid (4-4-2): Moja - Vrsaljko, Savić, Himenez, Luis - Karasko, Gabi, Koke, Nigez - Grizman, Tores

Povrede, suspenzije i roviti igrači:

Leverkuzen: Čalhanoglu (suspendovan), Tah (povređen), Bender (pod znakom pitanja)

Atletiko Madrid: Tijago (povređen), Godin (povređen), Fernandez (povređen), Huanfran (povređen), Gaitan (pod znakom pitanja)

Glavni sudija: Vilijam Kolum (Škotska)
Linijske sudije: Dejvid Mekgiči (Škotska), Fransis Konor (Škotska)
Dodatne sudije: Bobi Meden (Škotska), Džon Biton (Škotska)
Četvrti sudija: Alan Malveni (Škotska)

Kolum je ove sezone delio pravdu na četiri utakmice pod okriljem Lige šampiona, računajući i jedan u kvalifikacijama između Ajaksa i Rostova. Pokazao je ukupno 17 žutih kartona (prosek 4,25), dva crvena (Dinamo Kijevu protiv Napolija i Sportingu protiv Real Madrida), a najstrožu kaznu je dosudio dva puta (Ajaksu protiv Rostova i Sportingu protiv Real Madrida). Što se tiče škotskog šampionata, na 14 mečeva je podelio 46 javnih opomena (prosek 3,28), dva puta isključivao fudbalere zbog dva žuta kartona, dva puta direktno slao igrače u svlačionicu zbog crvenog kartona i pet puta pokazao na "kreč".

Poslednjih pet utakmica Leverkuzena:

17.02.2017, Bundesliga: Augzburg - Leverkuzen 1:3 (0:2)
11.02.2017, Bundesliga: Leverkuzen - Ajntraht 3:0 (1:0)
03.02.2017, Bundesliga: Hamburger - Leverkuzen 1:0 (0:0)
28.01.2017, Bundesliga: Leverkuzen - Menhengladbah 2:3 (2:0)
22.01.2017, Bundesliga: Leverkuzen - Herta 3:1 (2:1)

Poslednjih pet utakmica Atletiko Madrida:

18.02.2017, Primera: Hihon - Atletiko Madrid 1:4 (0:0)
12.02.2017, Primera: Atletiko Madrid - Selta 3:2 (1:1)
07.02.2017, Kup kralja: Barselona - Atletiko Madrid 1:1 (1:0)
04.02.2017, Primera: Atletiko Madrid - Leganes 2:0 (1:0)
01.02.2017, Kup kralja: Atletiko Madrid - Barselona 1:2 (0:2)

Poslednje međusobne utakmice:

17.03.2017, Liga šampiona: Atletiko Madrid - Leverkuzen 1:0 (1:0)*
25.02.2015, Liga šampiona: Leverkuzen - Atletiko Madrid 1:0 (0:0)
16.12.2010, Liga Evrope: Leverkuzen - Atletiko Madrid 1:1 (0:0)
30.09.2010, Liga Evrope: Atletiko Madrid - Leverkuzen 1:1 (0:1)
*posle penala

Liga šampiona – osmina finala:

20.45 M. Siti – Monako
20.45 Bajer – Atletiko Madrid

sreda:
20.45 Porto – Juventus
20.45 Sevilja – Lester Siti

ranije:
Benfika – Borusija Dortmund 1:0
Pari Sen Žermen – Barselona 4:0
Real Madrid – Napoli 3:1
Bajern Minhen – Arsenal 5:1

Izvor: mozzartsport/B92

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar