Stop rasizmu - podrška Eviju!

Superliga počela na najgori mogući način. Aferama i incidentima. Everton žrtva rasista na Banjici.

Fudbal 20.02.2017 | 17:00
Stop rasizmu - podrška Eviju!
Nažalost...

Umesto osećanja sreće zbog činjenice da se posle više od dva meseca ponovo igra fudbal u Srbiji, proradila je emocija koju karakteriše stid.

Sramota!

Ne samo navijača Rada, ako ih tako možemo nazvati posle majmunskih urlika upućenih fudbaleru Partizana i transparenta kojim su želeli da vređaju i ponižavaju, već svih nas.

Sve što se dogodilo danas na Banjici, dogodilo se u našem dvorištu. U našem gradu, našoj državi... Zemlji navijača Rada, Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine...

Primitivni krici maloumnika bacili su senku na i onako sablasnu fudbalski scenu u Srbiji.

O pobedi Partizana gotovo ni reči... Glavna tema je rasizam. A, do danas je bila poznavanje srpskog jezika po potrebi u Novom Pazaru, loša pošta u Čačku itd...

Iskreno, ništa lepo! Šteta, upravo je taj Everton pre desetak dana govorio sve lepo o Srbiji, Beogradu, ljudima. Pričao je kako nikada nije imao nijedan problem, čak ni kada je neprikladno reagovao posle gola Crvenoj zvezdi.

Očekivano, Everton Luiz dobio je podršku od saigrača. Ali, ona nije dovoljna.

Putem Instagrama se oglasio Leonardo:

"Teško je kada se vidi da sa rasizmom još uvek nije završeno, tužno je kada određeni događaj boli više od pobede koju smo svi očekivali. Brate moj, zajedno smo i u dobru i u zlu. Bog je veliki i ne napušta svog sina. Hvala ti za odličan meč danas", poručio je saigrač i veliki Evertonom prijatelj.

Bojan Ostojić bio je zatečen dešavanjima na Banjici.

"Počeo je da plače još na terenu, Žao mi ga je. I on ljudsko ljudsko biće, kao i mi. Nebitna je rasa. Svako se bori za sebe", rekao je defanzivac Partizana posle meča.

Ni kapiten crno-belih, Mirlsav Vulićević, ne može da shvati zbog čega se sve to dogodilo.

"Nije moje da komentarišem, ali nije ni sportski, a ni ljudski to što su navijači Rada pevali tokom cele utakmice. Došli smo na Banjicu da igramo fudbal. Mi smo sportisti, pre svega. Everton je napustio teren u suzama, svi smo ga tešili. Apsolutno ga razumemo i uz njega smo", pružio je podrškuVulićević.

Neophodna je oštra i odlučna reakcija FSS, pa možda čak i državnih institucija.

Nije Brazilac prvi koji se susreo sa rasizmom u Srbiji. Primera je, nažalost, puno. Setimo se Kruševca, Čačka, Beograda...

Ko zna, možda se i mi lažemo da su u pitanju samo izolovani incidenti?! 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar