Kamen iz Berkovića putuje u Kinu

Domaća firma Kremnice iz Berkovića blokove od arhitektonsko-građevinskog kamena iz Kamenoloma u Dabrici izvozi u Kinu. Prošle godine su izvezli oko 250 kontejnera, odnosno 25 tona blokova. Trenutno zapošljavaju 35 radnika, a planiraju zaposliti novih pet radnika.

Republika Srpska 15.02.2017 | 08:11
Kamen iz Berkovića putuje u Kinu
Igrom slučaja smo naišli na kineskog investitora, koji je prepoznao kvalitet, te odlučio uložiti u nas, tako da već šestu godinu posao napreduje, kazao je Marinko Puljić, direktor Kremnice.

Uglavnom izvoze u Kinu, iz razloga što su upravo oni najveći potrošači kamena. Ističu da je tržište BiH relativno malo za ovakvu vrstu posla, tako da proizvode ne bi mogli plasirati na lokalnom tržištu.

- Sve strano je svima uvijek bolje, nego naše domaće, tako smo se okrenuli izvozu, jer na bh. tržištu velike investicije zahtijevaju posebne uslove. Ujedno i zbog sigurnosti imamo dugoročnu saradnju, a koristimo jeftin brodski prevoz, tako da uopšte ne dođe toliko skupo da se plasira na kinesko tržište, dodao je Puljić.

Ova kompanija u planu svakako ima i saradnju na domaćem tržištu, a Puljić je naglasio da su ponosni na investiciju i realizaciju Španskog trga u Mostaru. Firma Kremnice ima potpisan ugovor na godišnjem nivou, a budući da je većinski vlasnik iz Kine, on ujedno i plasira robu na kineskom tržištu.



- Ovaj naš kamen sigurno ima velike mogućnosti, te tu nema konkurencije. Da barem ima još deset ovakvih kamenoloma, stvorili bismo brend u svijetu, kazao je Puljić u izjavi Oslobođenju.

Kada je u pitanju distribucija kamena, to se odvija kontejnerima koje preuzimaju iz luke Ploče u koje dalje tovare blokove, te ih vraćaju u luku Ploče. Do Kine, blokovi se distribuiraju brodskim prevozom.

Prošle godine smo izvezli oko 250 kontejnera. U jedan kontejner može stati 25 tona robe, odnosno blokova. Cilj nam je ove godine da udvostručimo proizvodnju, te se nadamo da ćemo u tome uspjeti, kazao je Puljić.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar